Kinas president på to dagers besøk til Hongkong

Kinas president Xi Jinping besøker Hongkong denne uka. Her er han på et tidligere besøk på Sri Lanka i 2014.
Kinas president Xi Jinping besøker Hongkong denne uka. Her er han på et tidligere besøk på Sri Lanka i 2014. Foto: Eranga Jayawardena / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas president Xi Jinping har ankommet Hongkong i forbindelse med markeringen av at det er 25 år siden Kina tok kontroll over byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Xis besøk til Hongkong krever enorme sikkerhetstiltak. De som skal møte ham i løpet av turen er blant annet blitt bedt om å begrense sine sosiale kontakter, ta daglige PCR-tester og sjekke inn på karantenehotell i dagene før besøket.

Xi besøker Hongkong i forbindelse med at det er 25 år siden Hongkong ble tilbakeført til kinesisk styre etter 155 år som britisk koloni. Besøket er omstridt ettersom Kina har styrket kontrollen over byen kraftig og slått ned opposisjonen.

Da Xi ankom Hongkong torsdag ble han møtt med bifall.

– Etter stormene har Hongkong blitt gjenfødt fra flammene og trådt fram med robust vitalitet.

Dette er presidentens første tur utenfor det kinesiske fastlandet siden pandemien begynte. Detaljer rundt turen er blitt holdt skjult, men det er ventet at han vil være i Hongkong torsdag og fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Merkedag

1. juli er en merkedag både for det kinesiske kommunistpartiet og for opposisjonen. For kommunistpartiet er det en festdag som markerer overgangen fra britisk styre i 1997.

Men for opposisjonen har 1. juli vært den årlige protestdagen. Tidligere har protestdagen samlet over titusener i gatene, men i år kan det se ut til at det blir annerledes.

De strenge sikkerhetslovene Kina har innført i Hongkong gjør det nesten umulig å demonstrere. Kritikere sier at den nasjonale sikkerhetsloven som ble innført i 2020 har tatt vekk friheten til folk. Men Kinas president sa torsdag at loven er viktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan garantere langsiktig stabilitet og velstand i Hongkong, og forsvare velferden til befolkningen.

Forfulgt

En av Hongkongs få gjenværende opposisjonsgrupper, League of Social Democrats (LSD) sier at de ikke vil demonstrere i år. LSD-ledere forteller at hjemmene deres har blitt ransaket, og flere har hatt samtaler med politiet i forkant av 1. juli.

Gruppens president Chan Po-ying forteller også at hun de siste dagene har følt at myndighetene har fulgt med på henne.

Myndighetene har også begrenset mediedekningen av Xis besøk sterkt. Regjeringen har blant annet stoppet flere journalister fra å dekke hendelser rundt besøket.