Putin: Intet problem for Russland om Sverige og Finland blir med i Nato

Russlands president Vladimir Putin var onsdag i Turkmenistan. Der holdt han en pressekonferanse hvor han kommenterte finsk og svensk Nato-medlemskap. Foto: Grigory Sysojev / Sputnik / AP / NTB
Russlands president Vladimir Putin var onsdag i Turkmenistan. Der holdt han en pressekonferanse hvor han kommenterte finsk og svensk Nato-medlemskap. Foto: Grigory Sysojev / Sputnik / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin sier det er uproblematisk at Finland og Sverige blir Nato-medlemmer, men han varsler tiltak hvis Nato bygger opp styrker der.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ingen problemer med Sverige og Finland, slik vi har med Ukraina.

– Vi har ingen territorial-uenigheter, sa han videre om de to nordiske landene.

– Det er ingenting som kan være til bry for oss ved at Sverige og Finland blir med i Nato. Hvis Finland og Sverige ønsker det, kan de bli med i Nato. Det er opp til dem. De kan bli med på hva de enn ønsker, sa Putin.

Advarer mot oppbygging

Men han truer samtidig med gjengjeldelse hvis Nato oppretter militær infrastruktur i de to nordiske landene.

– Hvis militære enheter og militær infrastruktur blir utstasjonert der, blir vi tvunget til å svare symmetrisk og må oppjustere våre trusler for disse områdene på samme vis, sa presidenten.

Putin har tidligere sagt at det vil være en destabiliserende faktor hvis Finland og Sverige blir med i Nato.

Imperialisme-anklager

Den russiske presidenten fyrte samtidig løs mot Nato på onsdagens pressekonferanse, og fordømte det han kalte «imperialistiske ambisjoner».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ukraina og det ukrainske folkets velvære er ikke målet for et samlet Vesten og Nato, men et middel for å forsvare Natos egne interesser. Nato-landenes ledere ønsker å forfekte sin egen overlegenhet, sine egne imperialistiske ambisjoner, sa Putin.

Nato, og fremfor alt USA, har lenge hatt behov for en ytre fiende som de kan forene sine allierte rundt, uttalte han videre.

Avviser kjøpesenterangrep

Putin avviste på pressekonferansen at russiske styrker angrep et kjøpesenter i Krementsjuk i Ukraina mandag denne uken, der minst 18 ble drept 59 såret, ifølge tall fra ukrainske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hæren vår går ikke til angrep på noen som helst slags sivil infrastruktur. Vi har full kunnskap om hva som ligger hvor, sa Putin.

– Ingen av oss skyter på måfå som det der. Det skjer vanligvis basert på etterretningsopplysninger om mål og med høypresisjonsvåpen. Jeg er overbevist om at alt ble gjort på nøyaktig samme måte i dette tilfellet, sa den russiske presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina har anklaget Russland for å ha truffet kjøpesenteret mandag med en rakett og har publisert bilder og videoopptak fra et kamera i nærheten. De viser det som skal være et rakettnedslag i bygningen.

Russland hevdet tidligere i uken at raketten traff et våpenlager i nærheten av kjøpesenteret, og at en brann deretter spredte seg til kjøpesenteret som følge av at ammunisjon gikk i luften. Russland har også hevdet at kjøpesenteret ikke var åpent. Ukrainske myndigheter har anslått at det var mellom 200 og 1.000 personer på senteret.