Støre: – En historisk dag for Nato, Norden og Norge

Danmarks statsminister Mette Fredriksen, Finlands president Sauli Niinistö, Sveriges statsminister Magdalena Andersson, Norges statsminister Jonas Gahr Støre og Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir på NATO-toppmøtet i Madrid.
Danmarks statsminister Mette Fredriksen, Finlands president Sauli Niinistö, Sveriges statsminister Magdalena Andersson, Norges statsminister Jonas Gahr Støre og Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir på NATO-toppmøtet i Madrid. Foto: Henrik Montgomery / Tt / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jonas Gahr Støre og hans kolleger i Sverige, Finland, Danmark og Island løftet alle fram verdien av nordisk samarbeid på et felles pressemøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en historisk dag for Nato, Norden og Norge, sa Støre fra podiet på Nato-toppmøtet i Madrid, hvor alliansen onsdag vedtok å invitere Sverige og Finland inn i alliansen.

Han sto flankert av statsministrene i Sverige, Danmark og på Island, Magdalena Andersson, Mette Frederiksen og Katrín Jakobsdóttir, samt Finlands president Sauli Niinistö.

Forent i sikkerhetspolitikken

Alle fem brukte taletiden på å vektlegge verdien av et sterkt, nordisk fellesskap – som de mener blir enda sterkere når Sverige og Finland nå går inn i Nato.

– Vi lever i en tid der det å ha felles verdier og å stå samlet er viktig for tryggheten, sa Støre.

– Dette er sannelig en historisk dag, supplerte Mette Frederiksen.

– Vi er nå virkelig forent i sikkerhetspolitikken.

De svenske og finske statslederne benyttet anledningen til å takke for støtten i ukene som er gått siden de to landene sendte sine søknader til Nato.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil først takke våre nordiske venner. De har gitt oss mye støtte og det har vært veldig viktig hele tiden, fordi prosessen ikke har vært så lett, sa Niinistö.

Takket for støtten

Andersson fremhevet at Sverige nå forlater 200 år med militær alliansefrihet.

– Det var ikke en lett beslutning, men det var rett beslutning, sa hun.

Islands statsminister påpekte at Finland og Sverige er sterke, demokratiske land.

– Jeg er overbevist om at medlemskap for Finland og Sverige vil styrke fellesskapet i Norden og Nato som helhet, sa hun.