Nato stempler Kina som sikkerhetsutfordring

Forholdet mellom Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin er blant temaene som har vært oppe til diskusjon i Nato under arbeidet med nytt strategisk konsept.
Forholdet mellom Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin er blant temaene som har vært oppe til diskusjon i Nato under arbeidet med nytt strategisk konsept. Foto: Alexei Druzhinin / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Natos ledere har vedtatt et nytt strategisk konsept som for første gang tar opp Kina. Samtidig skjerpes ordbruken kraftig om Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang omtales Kina i Natos nye arbeidsdokument, kalt strategisk konsept. Der peker alliansen ut Kina som en «sikkerhetsutfordring».

– Folkerepublikken Kinas (PRC) uttalte ambisjoner og trusselpolitikk utfordrer våre interesser, sikkerhet og verdier, står det i konseptet.

Som ventet anlegger også Nato en betydelig skarpere tone overfor Russland, som i det nye strategiske konseptet omtales som «den mest signifikante og direkte trusselen mot fred og stabilitet i det euroatlantiske området».

I det forrige konseptet fra 2010 skriver de allierte at de ønsker et «ekte strategisk partnerskap» med Russland. Siden den gang har Russland okkupert og annektert Krim og gått til angrep på nabolandet Ukraina.