Norge anklages for brudd på Svalbardtraktaten

Russland anklager Norge for å stanse matforsyninger til de rundt 400 russiske gruvearbeiderne i Barentsburg på Svalbard.
Russland anklager Norge for å stanse matforsyninger til de rundt 400 russiske gruvearbeiderne i Barentsburg på Svalbard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge nekter matleveranser til russiske gruvearbeidere i Spitsbergen, hevder ledende russisk politiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anklagen kommer fra flere hold, blant dem lederen av utenrikskomiteen i det russiske overhuset, Konstantin Kosatsjev.

Ifølge Kosatsjev begrunner norske myndigheter blokaden ved å vise til sanksjonene som er innført mot Russland etter invasjonen av Ukraina.

Kosatsjev anklager Norge for å bryte internasjonale forpliktelser som er nedfelt i Svalbardtraktaten fra 1920.

Inn på teppet

Onsdag ble chargé d'affaires ved den norske ambassaden i Moskva, Solveig Rossebø, kalt inn på teppet i russisk UD der hun mottok en formell protest, opplyser departementet på sin hjemmeside.

Russland krever at problemet blir løst så raskt som mulig fra norsk side og departementet påpekte overfor Rossebø at «uvennlige handlinger mot Russland uunngåelig vil føre til passende gjengjeldelsestiltak», heter det.

NTB har bedt Utenriksdepartementet i Oslo om en kommentar til anklagen fra Russland, men har foreløpig ikke fått svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nødsituasjon

E24 skrev tidligere i måneden at Norge hadde stanset en forsendelse med 7 tonn matvarer til de russiske gruvearbeiderne på Spitsbergen på Storskog grensestasjon. Derfra skulle matvarene kjøres til Tromsø og lastes om bord i et skip.

Sysselmester Lars Fause i Longyearbyen mottok 25. mai en protest på dette fra det russiske gruveselskapet i Barentsburg, som advarte om hvilken «nødsituasjon» det kunne resultere i for de rundt 400 russiske gruvearbeiderne på Svalbard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands ambassade i Oslo henvendte seg noen dager senere til Utenriksdepartementet og viste til at unntaksbestemmelsene i sanksjonsregimet blant annet omtaler matprodukter og legemidler.

Forhandles

Russlands generalkonsul på Svalbard, Sergej Gusjtsjin, opplyser til RIA Novosti at det nå pågår forhandlinger.

– Det pågår nå konsultasjoner mellom russisk og norsk side, både i Moskva og Oslo, om inntak av varer til Spitsbergen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge har åpenbart ikke tenkt på at de ved å forby landtransport også forbyr leveranser av varer til Svalbard, noe som faktisk indirekte bryter ånden i traktaten fra 1920 som presiserer prinsippet om ikke-diskriminering i levering av varer, sier han til den russiske TV-kanalen Rossija 24.

– Jeg vil selvsagt ikke spekulere i mulige gjengjeldelsestiltak fra vår side, men jeg ønsker å si at vi vil gi et adekvat svar på eventuelle brudd på Svalbardtraktaten, sier han.

Bekreftet unntak

Traktaten gir Norge full suverenitet på Svalbard, men pålegger samtidig norske myndigheter å likebehandle borgere fra alle land.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) bekreftet i slutten av april at det fra norsk side ville bli gjort unntak for transport av varer som skulle til russiske statsborgere på Svalbard.

– Vi gjør ett unntak, og det er for Svalbard, for der har vi Svalbardtraktaten. De som har underskrevet den, skal bli likebehandlet, sa hun til NRK.