Russisk hackergruppe kommer med trusler mot Jens Stoltenberg og hans familie

Natosjef Jens Stoltenberg har mottatt trusler.
Natosjef Jens Stoltenberg har mottatt trusler. Foto: Annika Byrde / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hackergruppa Killnet truer både Nato-sjef Jens Stoltenberg og hans familie i en melding på Telegram, melder Dagbladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Killnet er en kjent prorussisk aktør som har stått bak en rekke dataangrep til støtte for invasjonen av Ukraina. Tidligere i sommer skrev gruppa:

«Jeg glemte å introdusere deg for vår fiende nummer 1 – Jens Stoltenberg. Denne djevelen vil svare for ethvert liv til en russisk soldat. Og også hans familie, hans barnebarn og hans støttespillere vil svare.»

Gruppa hevder på Telegram å ha en kopi av Jens Stoltenbergs pass. Dagbladet skriver at de har undersøkt bildet de har lagt ut, men personnummeret matcher ikke Stoltenbergs oppføring i Folkeregisteret.

Norge utsatt for hackerangrep

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bekreftet onsdag ettermiddag at Norge hadde blitt rammet av et russisk dataangrep. Flere store norske virksomheter er rammet.

– Angrepene er rettet mot en rekke store norske virksomheter som tilbyr viktige tjenester til befolkningen, sier NSM-direktør Sofie Nystrøm til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettsidene til Arbeidstilsynet og BankID var begge ute av drift onsdag formiddag. Altinn skriver også på nettsidene sine at «de opplever ustabilitet».

– Vi kan bekrefte at det har pågått et tjenestenektangrep mot Altinn og ID-porten. Det startet cirka klokken 2 natt til onsdag, sier kommunikasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad i Altinn til TV 2.

Slik fremstilles Norges utenriksminister av Killnet. Foto: Skjermdump fra Telegram.
Slik fremstilles Norges utenriksminister av Killnet. Foto: Skjermdump fra Telegram.

«God morgen Norge!»

Dagbladet melder samtidig at den russiske hackergruppa Killnet skriver på nettsidene sine at de skal angripe politiet, UDI, BankID, ID-porten, Nav og flere andre norske nettsider og nettjenester.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– God morgen Norge! Alle avdelinger til kamp! står det i en melding fra Killnet på Telegram.

Ifølge avisa skal de også ha brukt et bilde av utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) på det sosiale mediet, der Huitfeldt ser ut som en maske fra Disney-filmen Maleficent. Der retter de også trusler mot Nato-sjef Jens Stoltenberg og hans familie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I samme innlegg kom trusselen mot Nato-sjefen.

Støre fordømmer

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer hackerangrepet, men sier det ikke ser ut til å ha gjort alvorlig skade.

– Jeg fordømmer det angrepet. Det er et angrep, sier Støre til NTB.

– Cyberangrep er en del av det moderne trusselbildet. Det er ikke vi uforberedt på, så vi har myndigheter som følger nøye med på det, og som er i stand til å få oversikt og vurdere hvordan man skal forsvare seg. Så langt jeg er informert nå i ettermiddag, så har ikke dette angrepet gjort noen betydelig skade, sier han.