USA: G7-landene lover 5 milliarder dollar for å styrke matsikkerheten

Russlands invasjon av Ukraina har gjort det vanskelig for bønder som Andrij Zubko å eksportere kornet han produserer.
Russlands invasjon av Ukraina har gjort det vanskelig for bønder som Andrij Zubko å eksportere kornet han produserer. Foto: Efrem Lukatsky / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

G7-landenes ledere er ifølge en amerikansk tjenestemann enige om å bruke nærmere 50 milliarder kroner på å styrke den globale matsikkerheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Matsikkerheten i verden er betydelig svekket som følge av Russlands invasjon av Ukraina. Begge de to landene er store produsenter av korn og andre matvarer, men internasjonale sanksjoner og krigshandlingene gjør at eksporten nå delvis har stanset opp.

Dette har ført til kraftig prisøkning og økt fare for sult i mange fattige land.

G7-landenes ledere, som de siste dagene har vært samlet til møte i Elmau i Tyskland, lover ytterligere 44 milliarder kroner til tiltak for å styrke matsikkerheten i verden. Dette kommer på toppen av rundt 93 milliarder kroner som er lovet tidligere i år.

Pengene skal ifølge en kilde i Det hvite hus går til støttetiltak i 47 land og vil «bidra til å redde liv gjennom direkte humanitære intervensjoner».

I en felles kunngjøring ber G7-landenes ledere samtidig land og selskap som har store lagre av mat, om å tre støttende til for å hindre sultkriser.

– Vi oppfordrer partnere som har store lagre, også privatsektoren, til å frigjøre mat uten å forstyrre markedet, heter det.

G7-lederne advarer samtidig mot hamstring.

– Alle land må unngå å bygge opp for store matvarelagre da det kan føre til ytterligere prisøkninger, heter det i kunngjøringen.