Nato skal ha over 300.000 soldater i reaksjonsstyrke

En norsk soldat avbildet under Nato-øvelsen «Cold Response».
En norsk soldat avbildet under Nato-øvelsen «Cold Response». Foto: Yves Herman / Reuters/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nato har planer om å drastisk utvide sin hurtigreaksjonsstyrke til over 300.000 soldater, opplyste generalsekretær Jens Stoltenberg mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyheten kom på en pressekonferanse med Stoltenberg i Brussel mandag, dagen før Nato-landene samles til toppmøte i Spanias hovedstad Madrid.

Der er det ventet at de allierte blir enige om en kraftig opptrapping av Natos hurtigreaksjonsstyrke (NRF), som for tiden består av 40.000 soldater.

– Overhaling

Målet er at antall styrker som kan mobiliseres til hurtig innsats, skal økes til 300.000, kunngjorde Stoltenberg mandag.

I tillegg skal Nato utplassere større mengder utstyr på alliansens østflanke, og kampgruppene i øst vil oppgraderes til brigadenivå.

– Til sammen utgjør dette den største overhalingen av vår felles avskrekking og forsvar siden den kalde krigen, sa Stoltenberg.

Kommer til å koste

Fra før har Stoltenberg varslet at flere av Natos styrker vil øremerkes til å forsvare territorier i Øst-Europa, selv om de ikke nødvendigvis holder til der.

– Disse troppene vil øve sammen med hjemlige forsvarsstyrker. De vil bli kjent med lokalt terreng, fasiliteter og våre nye forhåndslagre, slik at de kan svare raskt og sømløst på enhver nødssituasjon, sa Stoltenberg.

Han understreket at allierte må være villige til å investere mer for å kunne realisere disse planene.