Bosnisk-serbisk leder setter sin lit til Trump

Milorad Dodik som er en av tre presidenter i Bosnia, sier han håper Donald Trump igjen blir president i USA, og at den serbiske republikken i Bosnia kan rive seg løs. Her fotografert under en militærøvelse i Serbia. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB
Milorad Dodik som er en av tre presidenter i Bosnia, sier han håper Donald Trump igjen blir president i USA, og at den serbiske republikken i Bosnia kan rive seg løs. Her fotografert under en militærøvelse i Serbia. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for de bosniske serberne sier han håper Donald Trump kommer tilbake til makten, og at serberne i Bosnia da kan håpe på å få rive seg løs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Milorad Dodik, som er president i Republika Srpska og den ene av tre presidenter i Bosnia, uttalte seg om sine forhåpninger under en markering av 30-årsdagen for starten på oppløsningen av Jugoslavia.

Bosnia gjennomlevde en tre år lang krig i 1992–95 som krevde over 100.000 liv før den USA-sponsede Dayton-avtalen fikk slutt på fiendtlighetene.

Den førte til en deling av Bosnia mellom en serbisk og en kroatisk-bosniakisk del som er knyttet sammen med felles institusjoner og tre presidenter, hvorav Dodik er den serbiske.

Mange frykter at Russlands krig mot Ukraina skal smitte videre til det urolige Balkan. Dodik er en av få europeiske ledere som har snakket med Russlands president Vladimir Putin siden krigen startet.

– Jeg ber til Gud om at Donald Trump kommer tilbake til makten i Amerika, sa Dodik og framholdt at serberne som ønsker å tre ut av Bosnia, nå bare kan vente rolig på endrede globale forhold som åpner for viktige avgjørelser om deres skjebne.