Narkotika for milliarder opp i flammer i Myanmar

Militærjuntaen i Myanmar satte søndag fyr på narkotika for over 6 milliarder kroner, men anklages selv for å være dypt involvert i narkotrafikk. Foto: AP / NTB
Militærjuntaen i Myanmar satte søndag fyr på narkotika for over 6 milliarder kroner, men anklages selv for å være dypt involvert i narkotrafikk. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Militærjuntaen i Myanmar hevdet søndag å ha satt fyr på beslaglagt narkotika til en verdi av over 6,3 milliarder kroner, men ikke alle lar seg imponere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge juntaen gikk nesten 2 tonn med heroin og over 630 millioner metamfetaminpiller opp i røyk under seremonier i Yangon, Mandalay og i Shan-staten søndag.

Kritiske røster sier dette er et spill for galleriet fra de militærs side ettersom de selv er tungt involvert i narkohandel.

– De militære later som om de mener alvor og vil få slutt på narkotikatrafikken, og Vesten later som om de tror på dem, sier den uavhengige analytikeren David Mathieson.

– De militære er aktivt involvert og beskytter storstilt narkotikaproduksjon for å sikre stabilitet i konfliktsoner, sier han.

Dette er særlig tilfelle i Shan-staten, der mesteparten av metamfetaminet i Sørøst-Asia produseres ifølge FN.

Pillene skipes via Laos til Thailand og deretter til Malaysia. Derfra finner de veien til andre land i Stillehavsregionen, går det fram av en FN-rapport.