Erdogan snakket med Andersson – ingen tegn til Nato-framgang

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener Sverige ennå ikke har tatt konkrete skritt for å dempe hans bekymringer knyttet til militante kurdere.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener Sverige ennå ikke har tatt konkrete skritt for å dempe hans bekymringer knyttet til militante kurdere. Foto: Adem ALTAN / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Recep Tayyip Erdogan mener Sverige ennå ikke har tatt konkrete skritt for å dempe hans bekymringer knyttet Nato-søknaden, opplyser Tyrkias presidentkontor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sverige bør ta grep når det gjelder slike grunnleggende saker som kampen mot terrorisme, heter det fra Ankara etter at Erdogan hadde snakket med Sveriges statsminister Magdalena Andersson i telefonen lørdag.

Tyrkia «ønsker bindende forpliktelser i disse sakene, samt konkret og tydelig handling», tilføyer presidentens kontor.

Det var altså ingen konkrete tyrkiske signaler om framgang i forsøket på å overtale Tyrkia til å slippe Sverige og Finland inn i Nato.

Ifølge Andersson gikk samtalen med Erdogan bra. De er «enige om viktigheten av å gjøre framgang i forkant av Nato-toppmøtet i Madrid neste uke».

– Der ser jeg fram til å møte president Erdogan og andre allierte ledere, tvitrer den svenske statsministeren.

De to nordiske landene møtte tyrkerne til samtaler i Nato-regi sist mandag, men Tyrkia levnet lite håp om at striden kan løses før toppmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia har anklaget Finland og spesielt Sverige for å gi en trygg havn til militante kurdiske grupper som i flere tiår har kjempet et væpnet opprør mot den tyrkiske staten.

Erdogan har gitt Andersson beskjed om at Sverige må «foreta konkrete endringer i sin holdning» til Det kurdiske arbeiderparti (PKK) og dets syriske samarbeidspartnere, sier den tyrkiske presidentens kontor.

PKK anses av EU som en terrororganisasjon. Tyrkia sidestiller PKK med den kurdisk-syriske militsen YPG, som er sentral i den USA-støttede kampen mot IS i Syria.