Ukrainske styrker i Sievjerodonetsk har fått ordre om tilbaketrekking

Ukrainske soldater i den østlige ukrainske regionen Donbas 21. juni 2022.
Ukrainske soldater i den østlige ukrainske regionen Donbas 21. juni 2022. Foto: Anatolii Stepanov / AFP

Ukrainske styrker i Sievjerodonetsk har fått ordre om å trekke seg ut av den krigsherjede byen i Donbas etter mange ukers harde kamper.

Byen, som nå ligger i ruiner, er i den siste lommen i Luhansk-provinsen som regjeringsstyrkene fortsatt hadde kontroll over. Byen er nå stort sett under russisk kontroll.

– Det er kommet til en situasjon der det ikke gir mening å holde på ødelagte posisjoner. Derfor har styrkene fått ordre om å flytte til nye stillinger og fortsette militære operasjoner derfra, sier guvernør Serhij Hajdaj.

Hajdaj sier at 90 prosent av bygningene i Sievjerodonetsk nå er ødelagt, og at det bare 8.000 personer er igjen i byen av den opprinnelige befolkningen på 100.000.

Sent fredag opplyste myndighetene i Kyiv at russiske styrker fortsatt angriper industrisonen i byen, der hundrevis av mennesker trolig ligger i dekning i en kjemisk fabrikk.

Russiske og prorussiske styrker opplyste også at de har tatt de to småbyene Hirske og Zolote, og separatister heiste det sovjetiske flagget på rådhuset i Zolote.

I Luhansk har ukrainske styrker nå kun kontroll i den større byen Lysytsjansk, selv om russiske styrker også der har rykket fram til utkanten.