Tidligere argentinsk offiser for retten for massakre

En tidligere argentinsk marineoffiser møter mandag i retten i Miami for sin rolle i en massakre på politiske fanger i Argentina i 1972.

Roberto Guillermo Bravo, som har bodd i USA i flere tiår, er den eneste eksoffiseren som deltok i den såkalte Trelew-massakren, som ennå ikke stilt for retten. Tre andre er dømt til livstid i fengsel i Argentina.

Bravo klarte lenge å unndra seg rettsforfølgelse i hjemlandet fordi argentinsk lov ikke åpner for å stille noen for retten som ikke er til stede. Han kom til USA som militærattaché i 1973, ble boende og ble senere amerikansk statsborger.

USA har ikke ønsket å utlevere ham, men nå stilles han for retten i henhold til en lov som tillater å stille innbyggere i landet for retten for kriminelle handlinger i andre land. Det er pårørende av de drepte som står bak søksmålet.

Bravo og de andre offiserene er anklaget for å ha skutt og drept 16 ubevæpnede politiske fanger og såret ytterligere tre. De skal også være skyldig i tortur som er forbudt både i henhold til folkeretten og amerikansk lov.

Den offisielle versjonen er at fangene forsøkte å flykte, men de tre som overlevde, fortalte en annen historie da de ble løslatt i 1973. Alle tre ble senere kidnappet og drept av de militære etter kuppet i 1976.