Xi Jinping tordner: Anklager Vesten for å bruke økonomi som et våpen

Onsdag holdt president Xi Jinping åpningstalen til årets BRICS-toppmøte, hvor Kina er vertsnasjon. Putin deltar også på møtet.
Onsdag holdt president Xi Jinping åpningstalen til årets BRICS-toppmøte, hvor Kina er vertsnasjon. Putin deltar også på møtet. Foto: Ju Peng / Xinhua/AP/NTB

Kinas president Xi Jinping åpnet BRICS-toppmøtet ved å peke fingeren mot Vesten. Presidenten hevder at sanksjoner innført av vestlige land sender verden ut i krig.

– Vi har erfart gjentatte ganger at hegemoni og gjeng-politikk, slik som Nato driver med, ikke fører til fred og sikkerhet, tvert imot så resulterer det i krig og konflikt, sa Xi under åpningen av toppmøtet onsdag kveld.

Talen satte tonen for BRICS-møtet, et internasjonalt forum som består av landene Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika.

Anklager Nato for å provosere Russland

Ifølge den kinesiske presidenten er verden i en svært kritisk fase, hvor vi fortsatt har en pandemi å håndtere, samtidig som vi har en pågående «sikkerhetskrise». Med sikkerhetskrise referer han til Russlands militære tilstedeværelse i Ukraina, som han ikke omtaler som krig eller invasjon, skriver CNN.

– Ukraina-krisen har vekket verden fra en dvale, og det minner oss på at det å utvide sine militære allianser for å sikre seg selv, og dermed kaste andre ut i usikkerhet, ikke er holdbart, sier Xi.

Russland har i lang tid advart Nato mot å utvide sin tilstedeværelse rundt den russiske grensen ved å invitere landets naboer inn i alliansen. Advarselen gjaldt i hovedsak gigantiske Ukraina, men som konsekvens av den pågående krigen i Ukraina har nettopp det Russland fryktet skjedd. Med den finske Nato-søknaden risikerer Russland å få en enorm grense til Nato, i motsetning til den bitte lille de hadde til Norge før krigen brøt ut.

(Saken fortsetter under bildet).

Toppmøtet er digitalt, og president Vladimir Putin deltar fra Russland. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik/Kreml/Reuters/NTB
Toppmøtet er digitalt, og president Vladimir Putin deltar fra Russland. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik/Kreml/Reuters/NTB

Xi: Vesten setter hele verden i fare

Xi er også svært kritisk til Vestens håndtering av Ukraina-krisen, og anklager vestlige land for å bruke verdensøkonomien som våpen. Ifølge den kinesiske presidenten er økonomiske sanksjoner et tveegget sverd som «setter hele verden i fare».

I stedet foreslår den kinesiske presidenten at man går den diplomatiske ruten og møtes i solidaritet i håp om å løse konflikten.

Kina er verten for årets BRICS-møte, som også Russlands president Vladimir Putin deltar på digitalt. Det er det første toppmøtet Putin deltar på etter 24. februar.

I sin videooverførte tale onsdag kunngjorde presidenten at de ønsker å etablere flere langsiktige handelsavtaler med BRICS-landene, som Kreml anser som «stødige og solide internasjonale samarbeidspartnere».

«Blottet for sunn fornuft»

Han benyttet også sjansen til å dele sine tanker om de vestlige sanksjonene innført mot Russland, som han mener er «blottet for sunn fornuft og grunnleggende forståelse for en sårbar verdensøkonomi», skriver CNN.

Sanksjoner har vært vestlige lands mest flittig brukte grep siden Russlands invasjon av Ukraina begynte, hvor håpet er å presse Putin til å snu for å redde sitt eget lands økonomi.

Det er ventet at situasjonen i Ukraina vil kaste skygger over årets BRICS-toppmøte, som er det 14. møtet forumet har hatt siden det ble etablert i 2009. Hovedformålet med forumet er økonomi og handel, hvor både pandemien og den pågående konflikten i Ukraina er svært relevant.