­Britisk etterretning: Halvparten av russisk-støttet milits drept eller skadd

Ukrainske soldater på en tanks i Donetsk, øst i Ukraina.
Ukrainske soldater på en tanks i Donetsk, øst i Ukraina. Foto: Vadim Ghirda / AP

Russiske, og russisk-støttede militser i Donetsk har gått på store tap i kampen mot Ukraina, ifølge britisk etterretning.

I sin onsdagsrapport melder britisk etterretning at de anslår at den russisk-støttede Donetsk militsen alene har mistet 55 prosent av sin opprinnelige styrke. Russiske styrker på sin side bruker all sin makt til å få kontroll over de gjenværende ukrainsk-kontrollerte områdene i nabofylket Luhansk.

Russland invaderte Ukraina etter at de anerkjente fylkene Donetsk og Luhansk som uavhengige fra Ukraina. Verken Ukraina eller resten av verden har anerkjent fylkenes løsrivelse.

Klare til å sende inn store reservestyrker

Ifølge britisk etterretning er det ventet at russerne vil sende inn store reservestyrker inn i Donbas-regionen for å få kontroll over hele området.

Ifølge etterretningen har russiske– og russisk-støttede styrker lidd under «ekstraordinær slitasje» i Donbas-regionen. Russland har i månedsvis unngått å kommentere tapstall, men ombudsmannen i den selverklærte Donetsk-republikken, Daria Morozova, hevdet i forrige uke at 2128 av deres soldater var drept og ytterligere 8897 var skadet. Også 654 sivile skal ha blitt drept i regionen siden krigen startet, ifølge Morozova, gjengitt av BBC.

Ifølge ukrainske myndigheter har om lag 34.000 russiske styrker mistet livet i landet etter invasjonen startet 24. februar.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

En soldat under militsen til Folkerepublikken Donetsk går langs en skyttergrav utenfor Vasylivka. Ifølge britisk etterretning har militsen gått på eksepsjonelle tap. Foto: Alexei Alexandrov / AP
En soldat under militsen til Folkerepublikken Donetsk går langs en skyttergrav utenfor Vasylivka. Ifølge britisk etterretning har militsen gått på eksepsjonelle tap. Foto: Alexei Alexandrov / AP

Sammenlignes med slaveri

Ifølge den britiske statskanalen har det i månedsvis versert ubekreftede rapporter om at sivile har blitt tvangsinnmeldt i militsen, og at den sliter med lav moral, dårlig kvalitet og utdaterte våpen. Ukrainsk sikkerhetstjeneste hevder at moralen er så lav at flere har sammenlignet det med slaveri og var klare for å desertere.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i en tale tirsdag kveld at de hardeste kampene nå pågår i Luhansk-fylket, men at de invaderende russiske styrkene også legger et stort press på Donetsk-fylket.

Han oppfordret også EU til å innføre en sjuende sanksjonspakke mot Russland så fort som mulig.

– Russland må føle det voksende presset ved å gå til krig og som følge av landets aggressive antieuropeiske politikk, sa Zelenskyj i sin daglige videotale.