Forskere mener å ha funnet opphavet til svartedauden

En gruppe europeiske forskere mener at svartedauden oppsto i 1338 i en landsby i det som i dag er Kirgisistan. Theodor Kittelsens tegning «Svartedauden kommer til gårds». Foto: NTB
En gruppe europeiske forskere mener at svartedauden oppsto i 1338 i en landsby i det som i dag er Kirgisistan. Theodor Kittelsens tegning «Svartedauden kommer til gårds». Foto: NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe europeiske forskere sier at svartedauden, som utryddet opptil halvparten av europeerne på 1300-tallet, kom fra det som i dag er Kirgisistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Funnene i forskningsartikkelen, som er publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature , er i strid med andre teorier om at sykdommen først oppsto i Kina.

Sykdommen har forårsaket flere utbrudd enn det som krevde opptil 75 millioner menneskeliv i Europa og Asia på midten av 1300-tallet, primært i Midtøsten og Nord-Afrika. I Norge anslås det at så mange som to tredeler av befolkningen døde.

Forskerne tok utgangspunkt i arbeidet til historikeren Phil Slavin som antydet at svartedauden kunne knyttes til en uvanlig økning i dødsfall i en sentralasiatisk landsby i 1338 og 1339, og undersøkte DNA fra levninger der.

De fant spor etter bakterien Yersinia pestis, som forårsaker byllepest og lungepest, i levninger etter folk som var begravet under gravsteiner som refererte til en pest ved innsjøen Issyk-Kul, i det som i dag er Kirgisistan. Svartedauden forårsakes av denne bakterien, som vanligvis smitter fra dyr til mennesker via lopper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi fant ut at de eldgamle bakteriestammene fra Kirgisistan er akkurat i utspringet til denne massespredningshendelsen. Med andre ord har vi funnet opphavet til svartedauden, og vi vet til og med akkurat nå den oppsto: I 1338, sier Maria Spyrou, artikkelens hovedforfatter og forsker på sykdomshistorie ved universitet i Thüringen i Tyskland.

Pest finnes fortsatt den i dag i dag. Ubehandlet er risikoen for å dø rundt 50–60 prosent, men man kan kureres om man får antibiotika tidsnok.