Sturgeon starter kampanje for ny avstemning om skotsk uavhengighet

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon i Washington i forrige måned. Sturgeon fortsetter kampen for skotsk selvstendighet. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB
Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon i Washington i forrige måned. Sturgeon fortsetter kampen for skotsk selvstendighet. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon starter tirsdag kampanjen for å få i stand en ny avstemning om skotsk uavhengighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Førsteministerens budskap er at Skottlands økonomi vil klare seg bedre utenfor Storbritannia.

Sturgeon, som leder Scottish National Party (SNP), sier hun vil offentliggjøre det første av en rekke dokumenter der det argumenteres for uavhengighet.

I en folkeavstemning i 2014 stemte 55 prosent av velgerne for fortsatt union med Storbritannia. Den britiske regjeringen med statsminister Boris Johnson i spissen sier nei til en ny uavhengighetsavstemning, og sier spørsmålet ble avgjort med det.

Sturgeon argumenterer imidlertid med at landskapet er endre i løpet av de siste åtte årene, spesielt på grunn av brexit. Et flertall av skottene ville fortsette i EU.

– Hadde vi i 2014 visst alt vi nå vet om den veien Storbritannia har valgt, er jeg ikke i tvil om at Skottland ville ha sagt ja til uavhengighet da, sier Sturgeon i et intervju med BBC.