Kina: Vil ikke nøle med å gå til krig hvis Taiwan erklærer uavhengighet

Kinas varsler at de ikke vil nøle med å gå til krig mot Taiwan dersom sistnevnte melder uavhengigehet. Foto. Ng Han Guan / AP / NTB
Kinas varsler at de ikke vil nøle med å gå til krig mot Taiwan dersom sistnevnte melder uavhengigehet. Foto. Ng Han Guan / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beijing vil «ikke nøle med å starte krig» hvis Taiwan erklærer selvstendighet, sier en talsperson for det kinesiske forsvarsdepartementet fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis noen våger å splitte Taiwan og Kina, vil den kinesiske hæren definitivt ikke nøle med å gå til krig, uansett hva det vil koste.

Det var ifølge talsmann Wu Qian budskapet den kinesiske forsvarsministeren Wei Fenghe hadde i møtet med den amerikanske forsvarsministeren Lloyd Austin fredag.

De to forsvarsministrene har møtt hverandre for første gang fredag i Singapore.

Vil smadre uavhengighets-komplott

I møtet skal Wei også ha sagt at Beijing vil «smadre et taiwansk uavhengighets-komplott». Kina vil ikke vike en tomme fra å «opprettholde enheten i moderlandet», heter det videre.

Austin sa på sin side at Kina må avstå fra flere destabiliserende handlinger mot Taiwan, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet.

Økt spenningsnivå

Austin og Wei deltar begge på det årlige sikkerhetstoppmøtet Shangri-La Dialogue i Singapore, som startet fredag og varer til søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beijing anser den selvstyrte øya som kinesisk territorium og lover å ta kontroll en dag, om nødvendig med makt. Spenningsnivået har økt kraftig den siste tiden, ikke minst på grunn av stadige kinesiske flygninger inn i øyas luftforsvarssone.

USAs president Joe Biden så på sin side ut til å bryte med etablert amerikansk politikk da han i mai sa at USA vil forsvare Taiwan militært hvis Kina går til angrep. Det hvite hus rykket ut i etterkant og sa at USAs «strategiske tvetydighet», der de ikke svarer klart på dette spørsmålet, ikke er endret.