Russlands FN-ambassadør forlot møte i Sikkerhetsrådet

Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia forlot et møte i Sikkerhetsrådet mandag, etter at EU-president Charles Michel anklaget Russland for å skape en global matkrise og russiske styrker for krigsforbrytelser. Foto: John Minchillo / AP / NTB
Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia forlot et møte i Sikkerhetsrådet mandag, etter at EU-president Charles Michel anklaget Russland for å skape en global matkrise og russiske styrker for krigsforbrytelser. Foto: John Minchillo / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia forlot et møte i Sikkerhetsrådet etter at EU-president Charles Michel anklaget Moskva for å skape en global matkrise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var mens Michel henvendte seg direkte til ham at Nebenzia forlot møtet, skriver New York Times.

– Kreml bruker matforsyninger som et skjult missil mot utviklingsland. De dramatiske konsekvensene av Russlands krig brer seg ut over hele kloden, sa Michel.

– Dette fører til høyere priser, skyver folk ut i fattigdom og destabiliserer hele regioner. Russland er eneansvarlig for denne matkrisen. Bare Russland, fortsatte han.

Videre fortalte Michel at han besøkte den ukrainske havnebyen Odesa for noen uker siden – og at han da så flere millioner tonn med korn og hvete som satt fast i konteinere og på skip.

– På grunn av russiske krigsskip i Svartehavet og på grunn av Russlands angrep mot transportinfrastrukturen, sa Michel.

Michel anklaget Russland for å forhindre Ukraina fra å plante og høste avlinger, rette angrep mot kornlagre og for å stjele avlinger i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kunne ikke bli sittende på grunn av løgnene som Charles Michel kom hit for å spre, sa en irritert Nebenzia til Reuters etter å ha forlatt møtet.

Michel anklaget tidligere under møtet russiske styrker for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, med henvisning til rapporter om seksuell vold, noe Nebenzia kategorisk avviste og avskrev som løgn i sitt innlegg.