Tre astronauter på vei til kinesisk romstasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina har skutt opp en rakett med tre astronauter som skal fullføre byggingen av landets nye romstasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppskytingen skjedde med en rakett av typen Long March-2F søndag formiddag lokal tid, fra Jiuquan-basen i Gobi-ørkenen nordvest i landet. Det melder den statlige kringkasteren CCTV.

De tre astronautene skal tilbringe seks måneder i rommet, der de skal fullføre byggingen av Kinas romstasjon Tiangong med de to siste modulene den trenger.

Romstasjonens første modul ble skutt opp i april 2021. Siden har det vært både bemannede og ubemannede oppskytinger med utvidelser til romstasjonen, som skal være ferdigstilt i år.

Gjennom de siste fem dagene av det seks måneder lange oppdraget får de tre astronautene selskap av ytterligere tre astronauter som sendes dit. Det blir første gang det har vært så mange mennesker om bord på stasjonen samtidig.

Tiangong, som betyr himmelpalasset, avløser Kinas første romstasjon ved samme navn. Den var på plass i 2011. Den ble etter hvert pensjonert. I 2016 mistet Kina kontakten med den, og to år etter det brant den opp i atmosfæren.

Kinas ønske om en egen utpost i verdensrommet henger sammen med at USA ikke har villet slippe inn kinesere på den internasjonale romstasjonen ISS. USA, Russland, Canada, Europa og Japan bidrar med astronauter til ISS.