Ukraina forbereder tiltale mot 80 mistenkte krigsforbrytere

Ukrainas riksadvokat Iryna Venediktova (t.v.) sammen med Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock i Butsja utenfor Kyiv tidligere i mai. Foto: Efrem Lukatskij / AP / NTB
Ukrainas riksadvokat Iryna Venediktova (t.v.) sammen med Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock i Butsja utenfor Kyiv tidligere i mai. Foto: Efrem Lukatskij / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fram til nå har Ukraina registert nærmere 15.000 tilfeller av mistenkte krigsforbrytelser. Nå skal det reises tiltale mot 80 personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kunngjorde Ukrainas riksadvokat Iryna Venediktova på en pressekonferanse i Haag tirsdag.

Blant annet dreier de nyeste tilfellene seg om mulig forflytning av ukrainske sivile og særlig barn til ulike deler av Russland, i tillegg til mer tradisjonelle krigsforbrytelser som tortur og drap på sivile.

Ukraina har identifisert 80 personer som de mener er skyldige i krigsforbrytelser som de mener har funnet sted på ukrainsk jord.

To russiske soldater ble dømt til elleve og et halvt års fengsel tirsdag for angrep på sivile områder, og en tredje ble dømt for drap på en sivil person tidligere i måneden.

Under Venediktovas besøk i Haag ble det også kunngjort at tre nye land har sluttet seg til en internasjonal granskning av krigsforbrytelser i Ukraina: Estland, Latvia og Slovakia slutter seg til aktorer fra Litauen, Polen og Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

– I dag er en svært viktig dag, sa ICC-aktor Karim Khan på en pressekonferanse med Venediktova.

Han la til at han håper ICC nå kan etablere et feltkontor i Kyiv. Venediktova sier hun håper Ukraina kan håndtere 95 prosent av sakene selv, men at ICC kan ta seg av de større og vanskeligere sakene.