Russisk spion til britisk avis: Putin har tre år igjen å leve

– Putin er døende. Han lider av aggressiv kreft og risikerer å miste synet snart. Han har ikke mer enn maksimalt to til tre år igjen å leve, sier en kilde i den russiske etterretningstjenesten FSB til The Mirror.
– Putin er døende. Han lider av aggressiv kreft og risikerer å miste synet snart. Han har ikke mer enn maksimalt to til tre år igjen å leve, sier en kilde i den russiske etterretningstjenesten FSB til The Mirror. Foto: Valeriy Sharifulin / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske presidenten skal ha fått dødsdommen av sine leger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mangler ikke på spekulasjoner om Vladimir Putins helsetilstand.

Som regel blir ikke omtale av presidentens helse kommentert av Kreml, men i går gjorde Russlands utenriksminister Sergej Lavrov et unntak.

– Jeg tror ikke at folk som er ved sine fulle fem ser noen tegn på sykdom eller lidelse hos denne personen. Dere kan se ham på skjermen, lese og lytte til talene hans, sa Lavrov til den franske kringkasteren TF1 søndag.

– Putin er døende. Han lider av aggressiv kreft

Men ikke før har Lavrov dementert ryktene, så er presidentens helse igjen i fokus. Denne gang er det den britiske avisen The Mirror som har publisert et intervju som sår ny tvil om Putin er frisk slik Lavrov hevder.

– Putin er døende. Han lider av aggressiv kreft og risikerer å miste synet snart. Han har ikke mer enn maksimalt to til tre år igjen å leve.

Sitatet skal tilhøre en kilde i den russiske etterretningstjenesten FSB, skriver The Mirror. Kilden snakker om at Putin er alvorlig kreftsyk, og at sykdommen sprer seg raskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nekter å bruke briller: – Synet hans er virkelig dårlig

Ifølge avisen skal den ikke navngitte russiske spionen først ha kontaktet den avhoppede FSB-agenten Boris Karpichkov. Han er for tiden i dekning i England. Deretter skal kilden ha vært i direkte kontakt med The Mirror.

Kreftformen, som den russiske presidenten angivelig skal lide av, er en aggressiv variant som blant annet fører til svekket syn.

– Vi er blitt fortalt at han lider av hodepine, og når han er på TV må alt skrives med veldig store bokstaver slik at han kan lese det han har å si. Synet hans er virkelig dårlig, forteller spionen, som legger til at Putin nekter å bruke briller da det vil bli oppfattet som et svakhetstegn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Følges tett av legeteam

Putin talte under seiersdagen på den Røde plass 9. mai. Foto: Sputnik / Reuters
Putin talte under seiersdagen på den Røde plass 9. mai. Foto: Sputnik / Reuters

Blant sykdommene som har vært nevnt, er blodkreft, skjoldbruskkjertelkreft, MS og Parkinson. Det blir også hevdet at Putin følges tett av et legeteam og får stadig behandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom det stemmer at den russiske presidenten er alvorlig syk, er spørsmålet hvorvidt han er i stand til å ta avgjørelser med store konsekvenser både nasjonalt og internasjonalt, og eventuelt hvem som er utpekt som Putins arvtaker.

– Jeg synes han ser syk ut og det er ikke usannsynlig at han er det

Da Vladimir Putin talte under seiersdagen på den Røde plass 9. mai, var det flere kommentatorer som bet seg merke i hvordan presidenten fremsto.

Seniorrådgiver i Helsingforskomiteen, Inna Sangadzhieva, var en av disse.

– Jeg synes han ser syk ut og det er ikke usannsynlig at han er det. Masken er litt av, og det er mer ekte følelser. Nå er han en gammel mann, og det er mye av eliten rundt ham også. Han har alltid vært opptatt av å fremstille seg selv som en sunn, frisk og sterk leder, sa Sangadzhieva til TV 2.

Den ukrainske generalmajoren Kyrylo Budanov uttalte for et par uker siden i et intervju med Sky News at Putin var alvorlig kreftsyk.

Det samme budskapet skal et lydopptak med en russisk oligark ha fanget opp.

Likevel er det ingenting som tyder på at Putin har planer om å trekke seg tilbake.