Tusener samlet for å markere forsinket 100-årsjubileum i Nord-Irland

Flere tusen medlemmer av Oransjeordenen paraderte utenfor regionforsamlingen Stormont i Belfast lørdag. Anledningen var 100-årsjubileet for Nord-Irland som egentlig var i fjor. Markeringen ble imidlertid utsatt på grunn av pandemien.
Flere tusen medlemmer av Oransjeordenen paraderte utenfor regionforsamlingen Stormont i Belfast lørdag. Anledningen var 100-årsjubileet for Nord-Irland som egentlig var i fjor. Markeringen ble imidlertid utsatt på grunn av pandemien. Foto: Peter Morriosn / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 10.000 unionister samlet seg ved forsamlingen Stormont i Belfast lørdag for å markere Nord-Irlands 100-årsjubileum, ett år forsinket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi overgir oss ikke, ble det ropt fra folkemengden.

Lørdagens markering skjer i en helt ny politisk situasjon i provinsen, som sammen med Storbritannia utgjør Det forente kongedømmet. Valget på ny folkeforsamling tidligere i måneden endte med at det nasjonalistiske pro-irske partiet Sinn Féin for første gang fikk fleste stemmer. Helt siden opprettelsen i 1921 har probritiske unionister hatt flertall.

Å få på plass en ny regjering etter valget har imidlertid vist seg vanskelig.

Til tross for at den politiske situasjonen er fastlåst, var deltakerne i markeringen lørdag optimistiske og stemningen var avslappet. De fremmøtte ga uttrykk for at krangelen om den såkalte Nord-Irland-protokollen ikke overskygget feiringen.

Situasjonen etter brexit var imidlertid et tilbakevendende tema hos dagens talere, og ble omtalt som en av de store truslene mot Nord-Irland i Det forente kongedømmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oransjeordenens leder Mervyn Gibson oppfordret til samhold blant unionistene og gikk hardt ut mot USAs president Joe Biden og kongressrepresentanten Richard Neal i sin tale.

Gibson tok imidlertid til orde for kompromiss for å sikre stabilitet i Nord-Irland.

– Vi lever ikke i en verden som er slik vi skulle ønske at den var. Vi lever i en verden med dagens virkelighet, som har sine utfordringer for denne generasjonen, sa han.

Flere amerikanske politikere har i klare ordelag advart britiske myndigheter om å droppe Nord-Irland-protokollen, siden de frykter det kan føre til en hard grense mellom Irland og Nord-Irland. Frykten er at det kan føre til at konflikten i området blusser opp igjen.