Petro Porosjenko får ikke forlate Ukraina

Petro Porosjenko var Ukrainas president i fem år.
Petro Porosjenko var Ukrainas president i fem år.  Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas tidligere president Petro Porosjenko opplyser at han nektes å forlate landet og anklager regjeringen for brudd på en såkalt politisk fredsavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Porosjenko var president fra 2014 til 2019, og partiet hans – Europeisk solidaritet – er det nest største i den ukrainske nasjonalforsamlingen.

Nasjonalforsamlingen har forbudt flere prorussiske partier siden Russland invaderte Ukraina 24. februar, mens det er inngått en såkalt politisk fredsavtale med andre – en taktisk forståelse av at alle må stå sammen i krigen.

Lørdag opplyste Porosjenkos parti at den tidligere presidenten nektes å forlate landet, noe de kaller et avtalebrudd.

– Det er en risiko for at myndighetene med denne beslutningen har brutt «den politiske fredsavtalen» som er en av grunnpilarene for nasjonalt samhold stilt overfor russisk aggresjon, heter det i en uttalelse.

Porosjenko skulle etter planen ha deltatt i en ukrainsk delegasjon til Natos parlamentarikerforsamling i Litauen, noe han hadde fått myndighetenes tillatelse til å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra Vilnius skulle han etter planen ha fortsatt til Nederland og delta på et møte med utsendinger fra en rekke politiske partier i Europa.

Porosjenko er en av Ukrainas rikeste menn med en antatt formue på om lag 14 milliarder kroner.

En ukrainsk statsadvokat hevder at han i 2014 og 2015 bisto de to utbryterregionene Donetsk og Luhansk med å selge store mengder kull til inntekt for de russiskstøttede separatiststyrkene. Han anklages for landsforræderi, men har fortsatt mange støttespillere og tilhengere i Ukraina.