Den røde armé-stifter løslatt i Japan etter 20 år i fengsel

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fusako Shigenobu, stifteren av den en gang så fryktede japanske, venstreradikale gruppa Røde armé, ble løslatt lørdag etter å ha sonet 20 år i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

76 år gamle Shigenobu var blant verdens mest fryktede kvinner på 70- og 80-tallet da gruppa utførte flere angrep verden over til støtte for Palestina.

Hun forlot fengsel i Tokyo i en svart bil sammen med datteren, mens flere støttespillere holdt en plakat der de sto skrevet «Vi elsker Fusako».

– Jeg beklager bryet min pågripelse påførte så mange mennesker, sa Shigenobu til journalister etter løslatelsen.

– Det er et halvt århundre siden. Men vi skadd uskyldige mennesker som var fremmede for oss, ved å prioritere kampen vår, som ved å ta gisler, la hun til.

Blodig angrep

Hun antas å ha vært hjernen bak et angrep med maskingevær og granater mot Lod-flyplassen i Tel Aviv i 1972, der 26 mennesker ble drept og rundt 80 skadd.

Shigenobu ble pågrepet i Japan i 2000 og dømt til 20 års fengsel seks år senere for innblandingen i en beleiring av Frankrikes ambassade i Nederland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun hadde levd på rømmen i Midtøsten i rundt 30 år før hun dukket opp igjen i Japan, og blant annet fått datteren May med en mann fra den militante palestinske gruppa PFLP.

Beskyldes for å ha koordinert ambassadeangrep

Shigenobu avviste at hun var innblandet i beleiringen av ambassaden, der tre militante fra Den røde armé stormet ambassaden og tok ambassadøren og ti ansatte til gissel i 100 timer.

To politibetjenter ble skutt og alvorlig såret. Frankrike gjorde slutt på episoden ved å løslate en fengslet kriger fra Den røde armé, som fløy til Syria sammen med gisseltakerne.

Shigenobu var ikke personlig innblandet i angrepet, men domstolen mener hun koordinerte det sammen med PFLP.