35 år siden i dag:Rystet Sovjetunionen: 18 år gamle Mathias Rust landet på Den røde plass i et småfly

Russland, og tidligere Sovjetunionen, har i flere tiår vært i sentrum av krig, uro og konflikter i Europa og resten av verden.

Særlig i tiårene etter krigen sto Sovjetunionen, sammen med USA, i sentrum av den kalde krigen, hvor frykten for atomkrig mellom de to stormaktene vokste.
I lys av disse spenningene ville den da 18 år gamle vesttyskeren Mathias Rust promotere fred ved å gjennomføre det som i ettertid betegnes som et sensasjonelt stunt. Og som senere ga inspirasjon til DDE-låta «Det umulige e mulig».
Dro på rundtur i Nord-Europa
Etter å ha sett daværende president Ronald Reagan og hans russiske motpart Mikhail Gorbatsjov mislykkes i å bli enige under et toppmøte på Island i 1986, fikk Rust ideen om å selv gjøre noe for å få fart på fredsforhandlingene.

Rust var en amatørpilot og i mai 1987 bestemte han seg for å ta en liten rundtur i Nord-Europa i sitt en-motors privatfly. Han forlot Uetersen nær Hamburg og hjembyen Wedel den 13. mai, og tilbrakte de to neste ukene på Færøyene, Island og Bergen før han til slutt endte opp i Helsinki.
Herfra startet reisen som skulle gjøre Rust verdenskjent.
Den 28. mai 1987, bare noen dager før han fylte 19 år, lettet nemlig den tyske tenåringen fra flyplassen i Helsinki, med mål for Den røde plass i Moskva.
Forsøkte å lande tre ganger
Rust fløy over Østersjøen og inn i Sovjetunionen over Estland. Han ble snart oppdaget av sovjetisk luftforsvar og mens de ventet på tillatelse til å skyte ned flyet, ble to russiske MIG-23-er sendt ut for å undersøke.
Misforståelser førte til at Rust og hans lille privatfly ble regnet som vennligstilt og Rust fikk derfor fortsette turen.
Etter tre forsøk på å lande på Den røde plass i Moskva, lander han på Bolsjoj Moskvoretskij bruen i nærheten, og kjører flyet til Moskvas kjerne, like utenfor Kreml.
Rust ble pågrepet av KGB kort tid etter ankomst.
Dømt til fire år i arbeidsleir
Stuntet ga den russiske presidenten Gorbatsjov en unnskyldning til å renske opp i egne rekker og peke på syndebukker.
Både forsvars- og luftforsvarsministrene ble avsatt og byttet ut med ministre som hadde et mer positivt forhold og syn på Gorbatsjovs politikk, og slik ble det lettere for Gorbatsjov å gjennomføre reformene sine.
For Rusts del endte stuntet med en dom på fire år i en arbeidsleir for brudd på grensepassering og lufttrafikkbestemmelser, i tillegg til å ha provosert en nødsituasjon ved landing.
Etter 14 måneder i vanlig fengsel ble han benådet og løslatt.
Knivstakk kvinne

Etter at han ble løslatt begynte Rust å jobbe på et sykehus i hjemlandet Tyskland. Her forelsket han seg i en sykepleier, men knivstakk henne da hun avviste ham. Dette måtte Rust sone to og et halvt år i fengsel for. Han slapp derimot ut etter bare 15 måneder.
Etter løslatelsen skal Rust ha konvertert til hinduisme og giftet seg med en indisk kvinne.
Han har likevel fortsatt med å havne i klammeri med loven. Blant annet ble han i 2005 dømt for bedrageri og måtte betale en bot på 1500 euro.
I 2009 skal Rust ha beskrevet seg selv som en profesjonell pokerspiller , før han i 2012 hevdet å være analytiker i en Zürich-basert investeringsbank.
– Hvis jeg hadde visst hvilke følger dette vil få, hadde jeg ikke gjort det, sa Rust i et intervju med NRKs Arnt Stefansen i 2012.