Iran tok arrest i greske skip – Hellas protesterer mot «piratvirksomhet»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den iranske Revolusjonsgarden sier landets marine har tatt beslag i to greske tankskip i Persiabukta. Greske myndigheter beskylder Iran for «piratvirksomhet».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse handlingene er å regne som piratvirksomhet, heter det i en uttalelse fra det greske utenriksdepartementet fredag kveld, kort tid etter at Irans Revolusjonsgarde kom med sin kunngjøring.

Iran har truet med «straffetiltak» etter at greske myndigheter tok arrest i det russiskregistrerte tankskipet Pegas.

Tankskipet er lastet med 115.000 tonn iransk olje. Myndighetene i Aten bekreftet onsdag at de vil sende oljen til USA etter en begjæring fra det amerikanske finansdepartementet. Departementet har ansvar for å følge opp USAs sanksjoner mot Iran.

Iran har på sin side kalt overføringen av oljen et «klart brudd» på folkeretten, og har kalt inn den sveitsiske chargé d'affaires på teppet i Teheran. Sveits har hjulpet USA med å håndtere diplomatiske forbindelser til Teheran i en årrekke, etter at USA selv brøt den direkte forbindelsen i 1979.

En kilde i den greske kystvakten har opplyst til AFP at overføringen av oljen til et Liberia-registrert fartøy skulle begynne torsdag.

Iran har også kalt inn en gresk diplomat på teppet i forbindelse med saken.