Jens Stoltenberg er trygg på Tyrkia-løsning

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg taler til Verdens økonomiske forum i Davos. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg taler til Verdens økonomiske forum i Davos. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nato-sjef Jens Stoltenberg tror det er en vei ut av konflikten med Tyrkia om svensk og finsk Nato-medlemskap, men sier Tyrkias bekymringer må tas hensyn til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er trygg på at vi, som så mange ganger før, finner en måte å løse disse utfordringene på og klarer å bli enige, slik at vi kan ønske Finland og Sverige velkomne som fullverdige medlemmer, sa Jens Stoltenberg da han talte til Verdens økonomiske forum i Davos tirsdag.

Finland og Sverige leverte begge sine formelle medlemskapssøknader til Nato 18. mai, men Tyrkia har blokkert den videre prosessen i Natos råd.

For at nye medlemmer skal slippes inn i alliansen, må alle 30 medlemsland være enige.

Liste med krav

Den tyrkiske regjeringen la tidligere tirsdag fram en liste med krav for å godkjenne Sveriges Nato-søknad.

I en Twitter-melding hevder Tyrkias regjering at Sverige støtter den kurdiske militsen YPG og den mer kontroversielle gruppa PKK. Landet krever en slutt på dette.

I tillegg er det krav om utlevering av påståtte terrorister fra Sverige og oppheving av sanksjoner mot Tyrkia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg la i sin tale vekt på at Finland og Sverige vil bidra til å styrke forsvarsalliansen, men understreket samtidig at Tyrkias bekymringer må tas hensyn til.

– Som nordmann kjenner jeg Finland og Sverige godt. De vil bidra til å styrke vårt kollektive forsvar. Det er særlig viktig for den baltiske regionen.

– Viktig alliert

– Jeg vil også fremheve at jeg anerkjenner viktigheten av å ta hensyn til Tyrkias bekymringer, sa Stoltenberg.

– Vi må sette oss ned og finne en vei fremover, la han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nato-sjefen kaller Tyrkia en viktig alliert og påpeker at landet har en strategisk og geografisk plassering som er av stor betydning for alliansen.

– Ingen annen Nato-alliert har lidd mer under terrorangrep eller huset flere flyktninger enn Tyrkia, sa Stoltenberg i samtale med tidligere utenriksminister Børge Brende, som i dag er president for Verdens økonomiske forum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Toppmøtedrama

Den tyrkiske motstanden mot finsk og svensk Nato-medlemskap har ført til intens diplomatisk virksomhet landene imellom, samt mellom Tyrkia og USA.

NTB er kjent med at Stoltenbergs team vil ha ryddet Tyrkia-konflikten av bordet så raskt som mulig, og aller helst før Natos toppmøte i Madrid i slutten av juni.

I så fall kan både Finlands president Sauli Niinistö og Sveriges statsminister Magdalena Andersson bli invitert til å delta.

Hvis de allierte derimot ikke klarer å samle seg bak den finske og svenske medlemskapssøknaden i tide, må Nato prøve å finne en løsning på konflikten underveis i det tre dager lange toppmøtet.

Reiser til Ankara

Onsdag reiser finske og svenske delegasjoner til Tyrkias hovedstad Ankara i et forsøk på å komme til enighet med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, melder Reuters.

– Vi sender våre delegasjoner for å besøke Ankara, faktisk fra både Sverige og Finland. Dette vil skje i morgen, så dialogen fortsetter, sa Finlands utenriksminister Pekka Haavisto under en paneldebatt i Davos.