Zelenskyj og Putin på Times maktliste

Både Vladimir Putin (til venstre) og Volodymyr Zelenskyj er ifølge magasinet Time blant verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker i år, men det spørs om noen av de to presidentene er særlig fornøyd med å stå på samme liste som motparten. Bildemontasje: AP / NTB
Både Vladimir Putin (til venstre) og Volodymyr Zelenskyj er ifølge magasinet Time blant verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker i år, men det spørs om noen av de to presidentene er særlig fornøyd med å stå på samme liste som motparten. Bildemontasje: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Russlands Vladimir Putin har fått plass på Time Magazines liste over verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to presidentene står på listen i kategorien «ledere», som også inkluderer EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen, Tysklands statsminister Olaf Scholz og USAs president Joe Biden.

Hver oppføring kommer med en liten tekst, og Biden er denne gangen også en av magasinets bidragsytere. Han har skrevet om Zelenskyj.

– Da Vladimir Putin satte i gang sin brutale krig mot Ukraina og ukrainerne trengte lederen sin, ga Volodymyr Zelenskyjs ord gjenklang over hele verden: «Presidenten er her», åpner Biden sin tekst.

– Ukuelig vilje

Han sier Zelenskyj er en leder som «er ukrainernes mot og motstandsdyktighet verdig» mens folk over hele landet slåss for friheten.

– Hver gang vi snakker sammen, hører jeg i Zelenskyjs stemme den ukuelige viljen til en mann som tror fullt og helt på sin plikt overfor folket, og som hver dag lever opp til det høytidelige ansvaret det er å lede landet gjennom en mørk og vanskelig tid, fortsetter den amerikanske presidenten i lovprisingen av sin ukrainske kollega.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier Zelenskyj har inspirert den frie verden til å være mer samlet, mer besluttsom og mer målrettet, og at Zelenskyj har satt spor etter seg i historien og bevist at Ukraina vil bestå.

– Begynner med litt valgfusk

Tonen er en ganske annen i teksten om Vladimir Putin, som er skrevet av Aleksej Navalnyj , den opposisjonelle russeren som soner en straff på ni år i arbeidsleir.

– Kanskje Vladimir Putins sanne kall er å lære oss en lekse – oss alle fra verdensledere til vanlige folk. Det har han gjort svært godt, skriver Navalnyj og åpner tilsynelatende med smiger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har igjen minnet oss om at dersom man begynner med «bare litt valgfusk», så ender det alltid i diktatur. Og diktatur leder til krig. Det er en lekse vi ikke skulle glemt.

Navalnyj anklager samtidig verdens ledere for å ha vært hyklerske når de i en årrekke har snakket om en «pragmatisk innfallsvinkel» og nytten ved internasjonal handel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På den måten har de latt seg selv nyte godt av russisk olje og gass, mens Putin strammet grepet om makten. Men med sanksjoner og militær og økonomisk bistand vil denne krigen koste langt mer enn de lukrative olje- og gassavtalene, som ble feiret med champagne.

– Må finne svaret selv

Russlands for tiden mest kjente politiske fange mener Putin samtidig er i ferd med å lære oss hvordan et land kan utradere alle økonomiske fremskritt som er gjort gjennom 20 år.

– Men svaret på det viktigste spørsmålet han stiller oss overfor – hvordan man kan stanse en ond, gal mann med en hær, atomvåpen og fast plass i FNs sikkerhetsråd – står fortsatt ubesvart, skriver Navalnyj.

– Det svaret må vi finne selv.