Volodymyr Zelenskyj: Krigen kunne vært unngått om Russland hadde blitt hardere sanksjonert

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte under åpningen av Verdens økonomiske forum i Davos mandag. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte under åpningen av Verdens økonomiske forum i Davos mandag. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

Ukrainerne hadde ikke trengt å leve gjennom en krig med så mange ofre dersom Russland hadde blitt ilagt hardere sanksjoner tidligere, mener presidenten.

– Hvis det hadde det vært full enighet i 2014 da Russland annekterte Krim, hadde de invadert Ukraina i februar? spurte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under åpningen av Verdens økonomiske forum i Davos mandag.

Zelenskyj mener svaret på spørsmålet er nei, og at Russland heller ikke hadde invadert dersom det hadde blitt innført kraftigere sanksjoner som svar på styrkeopptrappingen langs grensen, slik Ukraina ba om i fjor.

Den ukrainske presidenteden talte til de mange statsoverhodene, regjeringssjefene og næringslivstoppene som har samlet seg til det årlige møtet i Davos, i år utsatt fem måneder på grunn av coronapandemien.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Ber om handelsstans

Zelenskyj ber nå om at Russland blir ilagt enda flere sanksjoner, både av vestlige og andre land.

Blant annet ber han om en full oljeembargo, utestenging av russiske banker fra globale systemer, og at handelen med Russland avsluttes.

– Jeg ser at det fortsatt ikke er iverksatt slike sanksjoner mot Russland, og det burde det være, sa Zelenskyj.

Han henvendte seg også til næringslivstoppene som er til stede i Davos, og sa at ethvert selskap som forlater Russland, er velkommen til det ukrainske markedet.

Mer våpen

Presidenten brukte også anledningen til å be de mektige deltakerne på Verdens økonomiske forum om å sende flere våpen til landet hans.

– Vi har bruk for alle de våpen som vi ber om, sa han.

Han legger vekt på at Ukraina har stått imot de invaderende russiske styrkene mye lenger enn det som var ventet.

– Vi tvinger gradvis okkupasjonsmakten bort fra våre territorier, sa han.

Men å gjenoppbygge Ukraina blir en enorm jobb, mener Zelenskyj.

– Vi tilbyr verden sjansen til å skape presedens for hva som skjer hvis du prøver å ødelegge en nabo. Jeg inviterer dere til å ta del i denne oppbyggingen, sa han.