Historisk funn i Laos: Aldri funnet i Sørøst-Asia før

I 2018 oppdaget forskere en eldgammel tann i en grotte i Laos. En rykende fersk studie slår nå fast at tannen stammer fra en liten Denisova-jente.
I 2018 oppdaget forskere en eldgammel tann i en grotte i Laos. En rykende fersk studie slår nå fast at tannen stammer fra en liten Denisova-jente. Foto: NTB / Reuters

Et historisk funn i Laos åpner et nytt kapittel i menneskelig historie.

For første gang har forskere funnet tegn på at Denisova-mennesket levde i Sørøst-Asia.

Denisovanere kan ha vært en selvstendig art av mennesker eller en underart av moderne mennesker. Noen har foreslått at denisovanere var en overgangsform mellom neandertaleren og moderne mennesker.

Skal man tro en tidligere studie, var ikke denisovanerne mer ulike oss enn at denisovanere og homo sapiens kan ha fått barn med hverandre.

Historisk funn

I 2018 oppdaget forskere en eldgammel tann i en grotte i Laos. En rykende fersk studie slår nå fast at tannen stammer fra en liten Denisova-jente. Det skriver Københavns Universitet i en pressemelding.

Tannen ble funnet av arkeologer i en hule kjent som Cobra Cave. Cobra Cave ligger litt over 250 kilometer nord for Vientiane, hovedstaden i Laos.

Etter å ha analysert prøver fra jorden i hulen og funnet alderen på steinen som dekket fossilet, har forskere kommet frem til at tannen må være mellom 131.000 og 164.000 år gammel.

Dette er kun tredje gang forskere finner tegn på artens eksistens.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Tannen ble funnet av arkeologer i en hule kjent som Cobra Cave. Cobra Cave ligger litt over 250 kilometer nord for Vientiane, hovedstaden i Laos. Foto: Reuters
Tannen ble funnet av arkeologer i en hule kjent som Cobra Cave. Cobra Cave ligger litt over 250 kilometer nord for Vientiane, hovedstaden i Laos. Foto: Reuters

Endrer forståelsen av Denisova-mennesket

Det første funnet dukket opp i 2010, da forskere fant en knokkel fra en finger i Altajfjellene i Sibir. Senere har forskere funnet en halvdel av en underkjeve i en hule i Himalayafjellene.

Dette er altså første gang man har funnet spor fra Denisova-mennesket så langt sør.

– Funnet av tannen endrer derfor vår forståelse av Denisova-menneskets geografiske utbredelse, sier professor Eske Willerslev i pressemeldingen.

– Funnet demonstrerer at denisovanerne sannsynligvis var til stede i Sør-Asia også. Det støtter også tidligere forskning som foreslår at Denisovanerne kan ha møtt moderne mennesker i Sørøst-Asia, sier forsker Clément Zanolli ifølge CNN.

Tilpasningsdyktig

Tidligere oppdagelser av Denisova-mennesket har skjedd i høytliggende områder med meget lave temperaturer.

Basert på disse funnene har man vært av den oppfattelse at kun moderne mennesker kunne tilpasse seg forskjellige miljøforhold, og at forhistoriske mennesker var dårlig egnet til å spre seg.

Dette funnet motbeviser denne hypotesen, da det bekrefter at Denisovanerne var i stand til å tilpasse seg både kalde og tropiske værforhold.