Etterretning: Flere russiske militærtopper har fått sparken

Flere russiske militærtopper skal ha fått sparken, ifølge britisk etterretning.
Flere russiske militærtopper skal ha fått sparken, ifølge britisk etterretning.  Foto: Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere høytstående russiske kommandanter skal ha blitt sparket som følge av at de gjorde en for dårlig jobb i den tidlige fasen av invasjonen av Ukraina, hevder vestlig etterretning. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin nyeste oppdatering om krigen i Ukraina, skriver britisk etterretning at flere russiske militærtopper har fått sparken.

De siste ukene har Russland sparket høytstående kommandanter som er regnet som å ha gjort en dårlig opptreden under de tidlige stadiene i invasjonen av Ukraina, heter det i oppdateringen.

Flaggskip sank – trolig suspendert

Generalløytnant Sergei Kisel er blant disse. Han skal ha blitt suspendert etter Russland ikke klarte å erobre byen Kharkiv. Kisel ledet elitegruppen 1. stridsvognarmé.

Viseadmiral Igor Osipov var kommandør ved Russlands svartehavsflåte. Ifølge britisk etterretning har Osipov trolig blitt suspendert som følge av at det russiske flaggskipet Moskva sank i Svartehavet i april.

Etter skipet sank, hevdet det russiske forsvarsdepartementet en brann førte til at ammunisjon om bord i skipet detonerte og forårsaket en kraftig eksplosjon. På sin side hevdet Ukraina skipet ble truffet av ukrainske raketter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jakt på syndebukker er sannsynligvis utpreget

Videre skriver etterretningen at general Valerij Gerasimov sannsynligvis har beholdt sin stilling, men at det er usikkert om han beholder tilliten til president Vladimir Putin.

En kultur basert på dekkoperasjoner og jakt på syndebukker er sannsynligvis utpreget i det russiske militæret og i sikkerhetstjenestene. Mange offisielle tjenestepersoner som har vært involvert i invasjonen av Ukraina, vil sannsynligvis bli stadig mer distrahert av å forsøke å unngå personlig ansvar for Russlands tilbakeslag, skriver britisk etterretning.

Flere eksperter har pekt på at Russlands krigføring har vært preget av dårlig planlegging og strategiske tabber. Det har vokst seg en motstandsvilje blant russiske soldater, omtalte den britiske The Guardian tidligere denne uken.