Også Kroatia kan si nei til Sveriges og Finlands Nato-søknader

Kroatias president Zoran Milanovic går imot å akseptere Sverige og Finland som Nato-medlemmer.
Kroatias president Zoran Milanovic går imot å akseptere Sverige og Finland som Nato-medlemmer.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Kroatias president Zoran Milanovic går imot å akseptere Sverige og Finland som Nato-medlemmer. Fra før har Tyrkia satt seg på bakbeina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På en pressekonferanse onsdag sa Milanovic, som ligger i konflikt med sin egen statsminister Andrej Plenkovic, at Kroatia burde følge Tyrkias eksempel og si nei til de svenske og finske søknadene for å kreve innrømmelser.

Han oppfordrer nasjonalforsamlingen til å blokkere de to landenes søknader inntil nabolandet Bosnia-Hercegovina endrer valgloven slik at de bosniske kroatene lettere skal kunne velges til høye stillinger.

Tyrkisk nei

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har gjort det klart at han vil motsette seg søknadene fordi Sverige angivelig beskytter kurdere i organisasjonen PKK som han kaller terrorister.

Både i Kroatia og i Tyrkia, som i alle Natos medlemsland, må Sveriges og Finlands søknader godkjennes av nasjonalforsamlingen.

USA tror på løsning

USA er sikker på at Tyrkias bekymringer når det gjelder Sverige og Finland i Nato er noe som kan løses, ifølge USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

– Vi er sikre på at Finland og Sverige til sjuende og sist blir medlemmer av Nato, og at Tyrkias bekymringer kan håndteres, sa Sullivan onsdag.

Han la til at USA har stor tro på hvordan prosessen vil forløpe.