Iran vurderer eksport av gass til Europa

Ukraina har kuttet en tredel av gassen som passer gjennom landet i rørledninger på vei fra Russland til Europa. Foto: AP / NTB
Ukraina har kuttet en tredel av gassen som passer gjennom landet i rørledninger på vei fra Russland til Europa. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran vurderer muligheten for å eksportere naturgass til Europa etter at Russlands invasjon av Ukraina har ført til rekordhøye gasspriser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om naturgassreservene i Iran er blant verdens største, er landet hardt rammet av sanksjonene som ble gjeninnført da USA trakk seg fra atomavtalen mellom Iran og verdens stormakter.

Inntil sanksjonene oppheves, hindres Iran i å selge gass til Europa.

Samtalene om å gjenopplive avtalen og dermed oppheve sanksjonene, har pågått i Wien siden i fjor, men hittil uten resultat.

Europa kunne hatt god bruk for den iranske gassen etter at Russlands angrep på Ukraina sendte prisen på olje og gass til værs.

EU-landene er sterkt avhengig av den russiske gassen, som utgjør 45 prosent av unionens gassimport, men situasjonen ble verre onsdag da Ukraina opplyste at Russland hadde stanset gasseksporten gjennom rødledninger i Øst-Ukraina.