Folkestemmene førte Ukraina til topps i Eurovision-finalen

Ukraina og Kalush Orchestra som vant finalen i Eurovision Song Contest i Pala Olimpico i Torino lørdag kveld ankommer pressekonferansen. Det var folkestemmene som sørget for en overlegen seier til Ukraina.
Foto: Heiko Junge / NTB
Ukraina og Kalush Orchestra som vant finalen i Eurovision Song Contest i Pala Olimpico i Torino lørdag kveld ankommer pressekonferansen. Det var folkestemmene som sørget for en overlegen seier til Ukraina. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB

Ikke overraskende var det folkestemmene som brakte Ukraina til topps i lørdagens Eurovision Song Contest. Bare fem fagjuryer ga landets bidrag full score.

Før folkestemmene skulle telles, lå Ukraina på fjerdeplass etter at fagjuryene hadde sagt sitt.

Kun fem av fagjuryene ga Ukraina høyeste poengsum – 12 poeng. Til sammenligning fikk Storbritannia hele åtte 12-poengere fra fagjuryen. Like mange juryer ga full score til Spania, mens Hellas fikk 12 poeng fra seks fagjuryer.

Da folkestemmene ble talt opp endte det med hele 28 12-poengere fra folkestemmene til Ukraina. I Litauen, Latvia, Moldova og Polen var juryen og folket samstemte og ga begge 12 poeng til Ukraina og Kalush Orchestra.

Storbritannia og Spania fikk til sammenligning kun 12 poeng én gang fra folkestemmene.

Norge fikk for øvrig ingen 12-poengere fra noen land.