Geopolitisk ekspert: Fem måter Ukraina-krigen kan ende på

En mann sykler forbi flammehavet etter et missilangrep i Kharkiv i Ukraina.
En mann sykler forbi flammehavet etter et missilangrep i Kharkiv i Ukraina. Foto: Felipe Dana / AP/NTB

Ekspert på global politikk Michael Horowitz skisserer de fem mest sannsynlige måtene krigen i Ukraina kan utvikle seg på, og omsider ta slutt.

«Kriger begynner når du ønsker det, men de tar ikke slutt når det passer seg», sa forfatter Niccolò Machiavelli i sin bok om Firenzes historie.

I sitatet referer han til krigen som ble startet av pavens legat i Firenze på 1500-tallet, men som tok en brå helomvending da leiesoldatene lot seg bestikke til å legge våpnene fra seg. Plutselig befant angriperen seg i en krig han hadde igangsatt på egne premisser, men som han nå måtte kjempe uten styrkene han trodde han hadde.

Nå står Putin i en noenlunde lignende situasjon, i en krig som på ingen måte har gått slik Kreml hadde forventet. Det som kunne blitt en rask seier ble raskt kupert av et kampklar Ukraina, med våpenstøtte fra en rekke vestlige land.

Krigens neste steg

Nå er vi i den tredje måneden med krig på europeisk jord, og i støvet av ruiner begynner eksperter forsiktig å se konturene av krigens forløp, og de potensielle måtene krigen kan ta slutt på.

Siden krigen begynte har Russland angivelig sendt om lag 190.000 soldater inn i Ukraina. Nato estimerer at de skal ha mistet mellom 7000 og 15.000 soldater i krigen, men Center for Strategic and International Studies anslår at tallet kan være så høyt som 45.000. Til sammenligning rapporterte Russland 14.400 falne soldater i løpet av den 10 år lange krigen i Afghanistan, så i beste fall har landet mistet like mange soldater på litt over 2 måneder som det de mistet på 10 år på 80-tallet.

(Saken fortsetter under bildet).

Mange fryktet at Putin ville erklære krig på seiersdagen 9. mai. Det gjorde han ikke. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik/Kreml/AP/NTB
Mange fryktet at Putin ville erklære krig på seiersdagen 9. mai. Det gjorde han ikke. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik/Kreml/AP/NTB

Putin kan gå én av to veier

Tapet av soldater og motstanden i Ukraina har resultert i at Putin nå står overfor to valg; Glem tanken om seier, kjør hælene ned i gjørma og forberede seg på en lang krig, eller å øke offensiven og spille et sjansespill i håp om å kunne ta igjen det tapte etter en seier.

Hva Kreml velger å gjøre vil bli avgjørende for hvordan krigen omsider tar slutt. Geopolitisk ekspert Michael Horowitz skisserer fem måter krigen kan ende på:

1. Putins sjansespill

Kreml kan ha vandret rett inn i sin egen felle ved å kalle invasjonen av Ukraina en «spesiell militæroperasjon» i stedet for en krig. I krig kan Russland kalle vernepliktige inn og sende dem ut i krig, og dermed mobilisere med full styrke. Under en «spesiell militær operasjon» er det kun soldater i aktiv tjeneste og soldater på andre kontrakter som kan sendes ut.

Her kan Putin velge å offisielt erklære krig, noe britisk etterretning og Ukrainas forsvarsdepartement hevder å se tegn til, skriver Euronews. Dersom han gjør dette vil Russland kunne mobilisere med langt større styrke enn det de gjør nå, men det vil også koste desto mer i både liv og penger.

2. Putin kan velge forhandlinger

En mulig vei ut av krigen er å møte Ukraina i forhandlinger, hvor Krim, Donbas og andre deler av sørlige Ukraina havner under russisk styre, mens resten av Ukraina forblir selvstendig og nøytral.

3. Putin kan erklære full krig og likevel tape

Horowitz hevder at Putin ikke har erklært krig utelukkende fordi det er langt verre å tape en krig, enn å erklære en mindre operasjon som noenlunde vellykket. Dersom Putin skulle velge å erklære krig nå, så vil det likevel ta flere uker å mobilisere, noe som også gir Ukraina og vestlige land muligheten til å mobilisere på motsatt side. Dersom Russland taper en fullskala krig vil noen bli stilt ansvarlig, og landet vil høyst sannsynlig stå overfor et sceneskifte i Kreml, hvor Putin må ta hatten og gå.

– Her kan Putins indre sirkel bestemme seg for å «fjerne sin kjære leder» i frykt for at de selv ellers vil bli dratt med ned i dragsuget, sier Horowitz.

(Saken fortsetter under bildet).

Putins sirkel kan vende ham ryggen, mener Horowitz. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik/Kreml/Reuters/NTB
Putins sirkel kan vende ham ryggen, mener Horowitz. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik/Kreml/Reuters/NTB

4. En frossen konflikt

Horowitz anser det som mest sannsynlig at Putin velger å satse på en lang og iskald konflikt. I stedet for å øke offensiven kan Russland velge å legge lokk på områdene de allerede har okkupert og kjøre hælene ned i gjørma og forberede seg på lange og seige kamper. Dette vil resultere i seigpining av Ukrainas økonomi, mens Russland mobiliserer.

5. Ukraina vinner

I moderne krigføring er «seier» et vagt begrep, noe Kreml for øyeblikket erfarer. Men i møte med en klassisk invasjon er definisjonen av seier relativt simpel; Klarer du å knekke og drive ut den invaderende fienden, så har du vunnet. En slik seier kan finne sted dersom nedkjempingen av russiske styrker fortsetter til de er så nedbrutt at de rett og slett må legge ned våpnene og overgi seg.

Ukraina ligger fremdeles i tåkeheimen av krigen, og det er usikkert hvilken retning det vil gå, og når og hvordan den omsider vil ta slutt.

Personvernpolicy