Russland stanser gassleveranser gjennom Polen

En arbeider ved et anlegg knyttet til rørledningen Jamal-Europa i nærheten av Nesvizh i Hviterussland.
En arbeider ved et anlegg knyttet til rørledningen Jamal-Europa i nærheten av Nesvizh i Hviterussland. Foto: Sergej Grits / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leveranser av russisk gass via Polen stoppes etter at Russland innførte sanksjoner mot en lang rekke vestlige energiselskaper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den statlige russiske energigiganten Gazprom varslet torsdag stans i eksporten av naturgass gjennom rørledningen Jamal-Europa.

Rørledningen går fra Russland, gjennom Hviterussland og Polen og videre til Tyskland.

Bakgrunnen er at den russiske regjeringen har innført sanksjoner mot et stort antall vestlige energiselskaper. Straffetiltakene er et svar på Vestens svært omfattende sanksjoner mot Russland.

– Brukes som våpen

Over 30 selskaper i EU, USA og Singapore rammes av sanksjonene, ifølge en kunngjøring fra Russlands regjering onsdag kveld. Et av disse er EuRoPol GAZ, eieren av den polske delen av rørledningen Jamal-Europa.

Tysklands næringsminister Robert Habeck beskylder Russland for å bruke gassleveransene som et våpen. Samtidig sier han at Tyskland er forberedt på situasjonen og at den er mulig å håndtere.

Rørledninger stengt i Ukraina

Også Russlands gassleveranser gjennom Ukraina til EU er kraftig redusert. Tall fra Gazprom tydet på at disse leveransene onsdag falt med 25 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gazprom og ukrainske myndigheter har rettet pekefingre mot hverandre etter at Ukraina varslet at de var nødt til å stenge flere rørledninger som følge av krigen.

Overtok datterselskap

De fleste energiselskapene som nå er rammet av russiske sanksjoner, er tilknyttet Gazprom Germania. Dette var tidligere et datterselskap av russiske Gazprom.

I begynnelsen av april kunngjorde imidlertid Habeck at selskapet ble satt under tysk statlig forvaltning.

Gazprom Germania eier flere andre selskaper med sentral betydning for den tyske gassnæringen. Blant disse er leverandøren Wingas og lageroperatøren Astora.