Frankrike etterforsker Interpol-sjefen for tortur

Sjefen for den internasjonale organisasjonen for politisamarbeid, Ahmed Naser al-Raisi, anklages for medvirkning til tortur i hjemlandet De forente arabiske emirater. Nå etterforskes anklagene i Frankrike. Foto: AP / NTB
Sjefen for den internasjonale organisasjonen for politisamarbeid, Ahmed Naser al-Raisi, anklages for medvirkning til tortur i hjemlandet De forente arabiske emirater. Nå etterforskes anklagene i Frankrike. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike har innledet etterforskning av sjefen for Interpol, Ahmed Nasser al-Raisi, som anklages for medvirkning til tortur av to britiske statsborgere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ahmed Nasser al-Raisi hadde tidligere en sentral posisjon i sikkerhetstjenesten i hjemlandet De forente arabiske emirater.

Da han i november i fjor ble valgt til å lede den internasjonale organisasjonen for politisamarbeid, Interpol, skjedde det til sterke protester fra menneskerettsorganisasjoner som Human Rights Watch.

Raisi anklages blant annet for å ha medvirket til tortur av de to britiske statsborgerne Matthew Hedges og Ali Issa Ahmad.

Medvirket

Hedges ble pågrepet i Emiratene i 2018 og anklaget for spionasje, mens Ahmad ble pågrepet for å ha gått med fotballtrøyen til Qatar, som Emiratene da lå i strid med.

Begge hevder at de ble torturert av sikkerhetstjenesten i landet og at Raisi hadde det overordnede ansvaret for dette.

Fransk påtalemyndighet bekreftet onsdag at det er åpnet formell etterforskning av Interpol-sjefen i forbindelse med anklagene om medvirkning til tortur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan pågripes

Frankrike påberoper seg såkalt universell jurisdiksjon i saker som omfatter alvorlige forbrytelser, selv om de er begått i andre land.

Raisi kan derfor pågripes og avhøres dersom han besøker Frankrike, noe han regelmessig har gjort ettersom Interpol-hovedkvarteret ligger i Lyon.

Fransk påtalemyndighet innledet alt i november etterforskning av Interpol-sjefen i forbindelse med en annen sak, også den knyttet til anklager om tortur, fremmet av dissidenten Ahmed Mansoor i Emiratene.

Grunnløse

Raisi har ikke selv kommentert anklagene, men utenriksdepartementet i Emiratene har kalt dem grunnløse.

– Alle anklager mot Raisi er grunnløse og vil bli avvist, het det i en uttalelse.

Fransk påtalemyndighet skal nå ta stilling til om Raisi kan tiltales i Frankrike, eller om han nyter godt av diplomatisk immunitet som Interpol-sjef.