Turistindustrien i Hellas sliter med mangel på folk

Turistene strømmer tilbake til Hellas. Mange av pandemi-restriksjonene er nå fjernet, men turistsektoren sliter med å få nok folk til å jobbe på hoteller og restauranter. Mange gjestearbeidere reiste under pandemien og har ikke kommet tilbake. Foto: Yorgos Karahalis / AP / NTB
Turistene strømmer tilbake til Hellas. Mange av pandemi-restriksjonene er nå fjernet, men turistsektoren sliter med å få nok folk til å jobbe på hoteller og restauranter. Mange gjestearbeidere reiste under pandemien og har ikke kommet tilbake. Foto: Yorgos Karahalis / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Chryssa Vertakis' trestjerners hotell på Kreta er nesten fullbooket i sommer, men gjestene hennes må spise andre steder. Hotellkjøkkenet står uten kokk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med hotelleiere over hele landet, står hun overfor akutt personalmangel. Årsaken er at gjestearbeidere etter to år med strenge pandemirestriksjoner har reist hjem eller til andre land der det har vært lettere å få jobb.

Nøkkelindustrien – som sørger for en firedel av Hellas nasjonalinntekt – er i stor grad avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Det gjelder servitører, renholdere, kokker og de mange andre funksjonene i turistindustrien.

På Vertakis' hotell Alexia Beach jobbet det mange bulgarere.

– De reiste hjem i fjor og har ikke kommet tilbake, forteller hun.

Også grekere som har jobbet i turistsektoren har søkt seg bort til andre sektorer, fordi turismen ble så hardt rammet under pandemien.

Ugunstige arbeidsvilkår

Turistindustrien har også i stor grad seg selv å takke for at grekerne brukte pandemien til å se seg etter nye muligheter. Lønningene og arbeidstidene har ikke vært særlig gunstige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sesongansatte kan ikke forsørge familiene sine med tre-fire måneders arbeid i året, fastslår Nikos Kokolakis, styreleder for hotellarbeidere i Iraklio på Kreta.

Fagforeningen for greske restaurantarbeidere mener det ikke bør være overraskende at kvalifiserte arbeidere styrer bransjen. De viser til at mange aktører krever 10 til 12 timers arbeidsdager uten en eneste fridag, og samtidig ikke er villig til å kompensere økonomisk for arbeidsbyrden.

Kvalitetsturisme i fare

Hellas' reiselivsnæring mangler for tiden over 50.000 folk – spesielt i kjøkken- og servicesektoren, opplyser Andreas Andreadis i sammenslutningen av greske reiselivsbedrifter (SETE).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kvalitetsturisme står i fare, mener han.

Mangelen på arbeidskraft truer med å hindre en positiv start på turistsesongen. Myndighetene i Hellas besluttet å starte sesongen to måneder tidligere enn i fjor. De fjernet de obligatoriske testene for reisende med europeisk vaksinasjonssertifikat allerede i februar. Vaksinepass var ikke lenger nødvendig etter 1. mai. Påbudet om å bruke munnbind innendørs forsvinner helt 1. juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vertakis sier at opphevelsen av restriksjonene ga bransjen håp om å vende tilbake til nivået før korona. I 2019 besøkte 33 millioner turister Hellas.

– Men uten ansatte til å ta imot så mange mennesker, har vi et stort problem, understreker hun.

Ukrainske flyktninger?

Nektarins Seremetis, som er bestyrer for restaurantene og barene på det firestjerners hotellet Thalassa Beach Resort, sier han mangler tre servitører.

– De som jobbet for oss i 2019, dro og fant jobb på Kypros eller Italia, der lønningene er høyere, forteller han.

Turistminister Vassilis Kikilias foreslo nylig at noen av disse ledige stillingene kunne fylles av ukrainske flyktninger. Godt over 22.000 ukrainere har flyktet til Hellas siden den russiske invasjonen startet i februar.

Seremetis er ikke motstander av ideen, forutsatt at flyktningene kan snakke engelsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men få ukrainere har så langt reist til Kreta, sier han.

Må gjøre jobben selv

På Chryssi Akti-hotellet på Kreta belager nå Alexandros Pantelakakis seg på å gjøre mye av det praktiske arbeidet selv – som å rense stranda, sette ut parasollene og lenestolene. Han sier at mange av grekerne som jobbet i turistsektoren, ikke mottok nok statsstøtte til å takle to pandemi-ødelagte arbeidssesonger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De hadde ikke opptjent nok til arbeidsledighetstrygd, så de ble tvunget til å finne jobber andre steder, forteller Pantelakakis.

Statsminister Kyriakos Mitsotakis kunngjorde i april en økning på 50 euro på den månedlige minstelønnen fra 1. mai.

Økte priser

Pantelakakis avviser dette som en dråpe i havet – gitt den store økningen i levekostnadene.

Inflasjonen i Hellas er rundt åtte prosent, ifølge EUs databyrå Eurostat.

Situasjonen er heller ikke lett for arbeidsgiverne, understreker Alexia Beach-eieren.

– Både prisene på energi og mat har gått opp. Lønningene er ikke høye, men med en økning i driftskostnader på cirka 15 prosent i år, kan vi ikke tilby bedre lønninger, mener Vertakis.