Biden: Putin mangler en vei ut av krigen i Ukraina

USAs president Joe Biden frykter at Russlands president Vladimir Putin, som ifølge ham er svært kalkulerende, kan ha blitt stående uten en vei ut av krigen i Ukraina. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
USAs president Joe Biden frykter at Russlands president Vladimir Putin, som ifølge ham er svært kalkulerende, kan ha blitt stående uten en vei ut av krigen i Ukraina. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Joe Biden er bekymret for at Vladimir Putin ikke lenger har en vei ut av krigen i Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske presidenten tror ikke konflikten har utviklet seg slik den russiske ledelsen hadde forventet.

– Jeg er sikker på at Putin trodde han kunne bryte opp Nato, og at han trodde han kunne ødelegge EU, sa Biden på et innsamlingsarrangement i Maryland mandag, ifølge CNN.

– Jeg forsøker å finne ut hva vi skal gjøre med det

Videre omtalte han den russiske presidenten som «svært kalkulerende». Han sa også at han er bekymret for at Putin ikke lenger har en vei ut av krigen.

– Jeg forsøker å finne ut hva vi skal gjøre med det, sa Biden, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Både USA og europeiske land har trappet opp den militære støtten til Ukraina i løpet av den siste måneden. Amerikanske myndigheter har sagt at de vil hjelpe Ukraina med å vinne krigen og at de håper den fører til at Russland svekkes.

I en tale mandag påsto Vladimir Putin at det er USA og Nato som har skylden for krigen. Han hevdet at de russiske soldatene i Ukraina «kjemper for fedrelandet og dets framtid».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Biden vil ha fart på USAs våpenstøtte til Ukraina

USAs president gjør det lettere å fremskynde våpenleveranser til Ukraina ved å signere en lovendring basert på en mekanisme fra andre verdenskrig.

Joe Biden signerte mandag Lend-lease Act, som er basert på en mekanisme fra 1941 som i sin tid skulle hjelpe USAs allierte med å nedkjempe Nazi-Tyskland.

Representantens hus ga med et overveldende flertall grønt lys til lovforslaget i april.

Biden sier at USA støtter ukrainere i «kampen for å forsvare sitt land og demokrati mot Putins brutale krig».

Han erkjente at USA allerede har brukt milliarder av dollar på Ukraina, men sa at det vil bli enda mer kostbart å bøye seg for aggresjon.

Russland invaderte nabolandet 24. februar.

President Vladimir Putins tale mandag var absurd, sier en talsmann for amerikansk UD. Foto: Sputnik / AP / NTB Foto: NTB
President Vladimir Putins tale mandag var absurd, sier en talsmann for amerikansk UD. Foto: Sputnik / AP / NTB Foto: NTB