Ukrainske styrker: Sivile evakueres fra stålverk i Mariupol

Satellittbilde fra Maxar Technologies viser stålverket i Mariupol fredag.
Satellittbilde fra Maxar Technologies viser stålverket i Mariupol fredag. Foto: AP

Rundt 20 sivile er evakuert fra stålverket Azovstal i Mariupol, ifølge ukrainske styrker. Statlige russiske medier melder at 25 sivile er evakuert.

Verken FN eller regjeringen i Kyiv har kommentert meldingene lørdag kveld.

– 20 sivile, kvinner og barn er overført til et passende sted, og vi håper at de vil bli evakuert til Zaporizjzja, til ukrainsk-kontrollert territorium, sier Svjatoslav Palamar, visekommandant i Azov-regimentet.

Russiske Ria Novosti melder lørdag at 19 voksne og seks barn er brakt ut av stålverket, uten å oppgi noen flere detaljer.

Nyhetsbyrået AP har fått dette udaterte bilde fra innsiden av Azovstal, fra en kvinne som sier hun er kona til en soldat fra den ukrainske Azov-brigaden. Foto: Anonymous / AP
Nyhetsbyrået AP har fått dette udaterte bilde fra innsiden av Azovstal, fra en kvinne som sier hun er kona til en soldat fra den ukrainske Azov-brigaden. Foto: Anonymous / AP

Flyangrep

Samtidig melder det ukrainske forsvaret at russiske fly fortsetter å angripe den beleirede byen sør i Ukraina.

Anslagsvis 100.000 sivile er igjen i Mariupol, og opp til 1.000 har søkt ly i det enorme stålverket. Hovedvekten av angrepene skal ha skjedd ved Azovstal, som blant annet inneholder et stort nettverk med underjordiske tunneler fra den kalde krigen.

Nyhetsbyrået AP har fått video og bilder fra innsiden av Azovstal, fra to ukrainske kvinner som sier ektemennene deres nekter å overgi seg. Bildene viser uidentifiserte sårede menn med flekkete bandasjer som trenger skift. Andre har åpne sår eller amputerte kroppsdeler.

«Apokalypse»

600 sårede mennesker får behandling av svært få leger og sykepleiere, forteller kvinnene. De sier de er gift med soldater fra Azov-regimentet, som er en del av den ukrainske nasjonalgarden. Anslagsvis 2.000 ukrainske soldater er i Azovstal.

Mariupol ligger ved Svartehavet og ble beleiret av russiske styrker kort tid etter invasjonen 24. februar. Situasjonen i byen er blitt beskrevet som en humanitær katastrofe.

FNs generalsekretær António Guterres sa i Kyiv torsdag at organisasjonen gjør alt i sin makt for å sikre evakueringen av sivile fra byen.

– Befolkningen i Mariupol har i dag et desperat behov. De trenger en fluktrute fra apokalypsen, sa han.