EU-topp: Rwanda-plan kan koste Danmark plassen i Dublin-samarbeidet

Den danske regjeringens plan om å sende asylsøkere til mottak i Rwanda er «egoistisk» og kan i ytterste konsekvens sørge for at de blir utestengt fra Dublin-samarbeidet, ifølge EUs innenrikskommissær Ylva Johansson. Foto: Kenzo Tribouillard / Pool Photo via AP / NTB
Den danske regjeringens plan om å sende asylsøkere til mottak i Rwanda er «egoistisk» og kan i ytterste konsekvens sørge for at de blir utestengt fra Dublin-samarbeidet, ifølge EUs innenrikskommissær Ylva Johansson. Foto: Kenzo Tribouillard / Pool Photo via AP / NTB Foto: NTB

Danmark kan i ytterste konsekvens bli utestengt av Dublin-samarbeidet om regjeringen sender asylsøkere til mottak i Rwanda, ifølge EUs innenrikskommissær.

Statsminister Mette Frederiksen og regjeringen i Danmark vil sende asylsøkere til mottak i Rwanda, slik den britiske regjeringen nylig besluttet å gjøre, til protester fra blant andre FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

– Hvis Danmark inngår en avtale med Rwanda og begynner å eksternalisere asylprosessen, er man formelt forpliktet til å sende ordningen til EU-kommisjonen, sier EUs flyktningkommissær Ylva Johansson til Jyllands-Posten.

– Om den ikke er i overensstemmelse med avtalen vi har med Danmark – inklusiv Dublin-samarbeidet – kan det selvfølgelige få alvorlige konsekvenser, legger hun til. Johansson kaller planen «egoistisk».

Dublin-avtalen er et samarbeid mellom EU-landene, Island, Sveits, Liechtenstein og Norge, der en asylsøker får søknaden sin behandlet i kun ett av Dublin-landene.

Hovedregelen er at søknaden skal behandles av det første Dublin-landet asylsøkeren kommer til.

Danmarks utlendings- og integreringsminister Mattias Tesfaye skriver i et skriftlig svar til Jyllands-Posten at han har hatt møter med «utallige av mine EU-kolleger, og ikke en eneste har ønsket Danmark ut av Dublin-samarbeidet eller fremmet den slags bekymringer i forbindelse med Danmarks asylpolitikk».

Planen har blitt møtt med motstand fra regjeringens støttepartier, og Frederiksen må trolig søke støtte blant de borgerlige partiene for å få gjennomført den.

Personvernpolicy