Erdogan i Saudi-Arabia

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under et Nato-toppmøte i Brussel i fjor.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under et Nato-toppmøte i Brussel i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er i Saudi-Arabia for første gang siden drapet på journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drapet på den saudiarabiske regimekritikeren og journalisten slo en kile mellom de to sunnimuslimske stormaktene. Men nå håper Erdogan å «starte en ny æra» i forholdet mellom Tyrkia og Saudi-Arabia, sa den tyrkiske presidenten før avreise torsdag.

Flyet hans landet samme kveld i Saudi-Arabias nest største by Jeddah.

– Vi tror at det er i vår felles interesse å styrke samarbeidet på flere områder, blant annet forsvar og finans, sier Erdogan. Han ventes å møte landets mektige kronprins Mohammed bin Salman på det to dager lange besøket.

Tyrkia er rammet av økonomisk krise forsterket av valutakollaps og galopperende inflasjon. Regjeringen har den siste tiden jobbet for å sanke økonomisk støtte fra flere energirike golfland.

Saudiarabiske agenter drepte og parterte Khashoggi i kongedømmets konsulat i Istanbul i oktober 2018. Levningene er fortsatt savnet. Ifølge amerikansk etterretning godkjente kronprinsen en operasjon for å ta Khashoggi til fange eller drepe ham. Det benekter Saudi-Arabia, som ble rasende da Tyrkia etterforsket likvideringen, som Erdogan sa var beordret fra øverste hold i Riyadh.

Saudi-Arabia svarte med å uoffisielt legge press på tyrkisk økonomi gjennom boikott av sentrale tyrkiske importvarer. Men handelen mellom de to landene har gradvis bedret seg.

Tidligere i vår henla en domstol i Istanbul rettssaken der 26 saudiarabere in absentia var tiltalt for drapet på Khashoggi.