Sverige fraråder reiser til Iran

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svensk UD fraråder ikke-nødvendige reiser til Iran og begrunner dette med sikkerhetssituasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med henvisning til sikkerhetssituasjonen fraråder UD ikke-nødvendige reiser til Iran, heter det i reiserådet.

I en epost til nyhetsbyrået TT utdyper departementet at reiserådet begrunnes med mishagsytringer rettet mot blant annet Sverige.

– I senere tid har misnøyeytringer rettet mot Sverige og andre europeiske land tiltatt. Iran har på ulike vis gitt uttrykk for sin misnøye mot en pågående rettssak mot en iransk statsborger i Sverige, skriver UD.

– I tillegg har flere europeiske statsborgere blitt frihetsberøvet uten åpenbar grunn. Samlet sett gjør dette at UD, i likhet med flere andre land, fraråder ikke-nødvendige reiser til Iran, heter det videre.

Siden i fjor sommer har det pågått en omfattende rettssak mot en 60 år gammel iraner i Sverige. Mannen er anklaget for grovt folkerettsbrudd og medvirkning til drap begått i Iran i forbindelse med massehenrettelser i landet i 1988.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltalte har i retten omtalt anklagene som et komplott mot den iranske staten.

Utenriksdepartementet i Oslo hadde torsdag kveld ikke oppdatert sitt reiseråd for Iran. Siden i fjor høst har UD frarådet alle reiser som ikke er strengt nødvendige, til grenseområdene mot Irak og Afghanistan, samt til Sistan og Balutsjistan-provinsen og østlige deler av Kerman-provinsen.