Stoltenberg: Krigen i Ukraina kan fortsette i årevis

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier krigen i Ukraina kan vare i flere år.
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier krigen i Ukraina kan vare i flere år. Foto: Olivier Matthys / AP

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier krigen i Ukraina kan fortsette i måneder og år, men at Nato er villig til å støtte landet så lenge det trengs.

Nato er forberedt på å hjelpe Ukraina med å modernisere hæren med moderne vestlig utstyr, framfor gamle sovjetiske våpen.

Tyngre utstyr fra Nato-land har hittil i hovedsak vært fra sovjettiden, ettersom ukrainerne har erfaring med dette utstyret. I det siste har USA og andre Nato-land imidlertid begynt å sende vestlig artilleri til Ukraina.

– Vi er nødt til å forberede oss på lang sikt. Det finnes absolutt muligheter for at denne krigen vil trekke ut og vare i måneds- og årevis, sa Stoltenberg på Natos ungdomstoppmøte i Brussel torsdag.

Han legger til at overgangen til mer moderne våpen og systemer vil kreve mer trening.

Ukraina har gjentatte ganger bedt om tunge våpen fra Vesten. Ønsket er blitt enda sterkere etter at Russland rettet sin offensiv mot Donbas-regionen. Den består i stor grad av flatt og åpent terreng, noe som gjør at stridsvogner og andre mobile enheter er til stor hjelp.

Tirsdag bestemte Tyskland seg for å sende mobilt luftvernskyts. De 50 Gepard-panservognene er en variant av stridsvognen Leopard.