Den økonomiske veksten bremser opp i Tyskland

Tyskland reduserer vekstprognosen kraftig, fra 3,6 til 2,2 prosent i inneværende år. Dette som følge av krigen i Ukraina, sier økonomiminister Robert Habeck.
Tyskland reduserer vekstprognosen kraftig, fra 3,6 til 2,2 prosent i inneværende år. Dette som følge av krigen i Ukraina, sier økonomiminister Robert Habeck. Foto: Michael Sohn / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysk økonomi rammes hardt av krigen i Ukraina og vil i år trolig bare vokse med 2,2 prosent, ifølge regjeringen. Det forrige anslaget lød på 3,6 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsumprisene øker rekordmye, og inflasjonen forventes i år å ende på 6,1 prosent, ikke 3,3 prosent som regjeringens forrige prognose lød på.

Tyskland betaler en høy pris for å støtte Ukraina mot Russlands uprovoserte aggresjon, sier økonomiminister Robert Habeck.

– Vi må også være villige til å betale denne prisen, både gjennom høyere pris på energi, høyere inflasjon og mindre vekst, sier han.

– Det innebærer bokstavelig talt at Tyskland blir fattigere enn det vi anslo for tre-fire måneder siden, legger han til.

Tyskland er avhengige av å importere olje og gass fra Russland og kan i verste fall risikere at Moskva stenger kranen som følge av den tyske regjeringens militærhjelp til Ukraina. Følgene for tysk industri og økonomi vil i så fall bli dramatiske.

Russland stanset onsdag eksporten av gass til Polen og Bulgaria, men Habeck forsikrer at leveransene til Tyskland er «stabile».

– Europa vil også gå sammen i solidaritet og ytterligere diversifisere gassforsyningene, sier han.