EU om russisk gass-stans: – Utpressing

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen mener Russland forsøker seg på utpressing med å kutte gassen til Polen og Bulgaria.
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen mener Russland forsøker seg på utpressing med å kutte gassen til Polen og Bulgaria. Foto: Kenzo Tribouillard / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har kuttet leveransene av naturgass til Nato-landene Polen og Bulgaria. – Vi er forberedt, forsikrer EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som ventet ble kranene stengt onsdag morgen. Begrunnelsen til den russiske energigiganten Gazprom er at Polen og Bulgaria har nektet å betale for gassen i rubler.

Gassprisene gikk rett til værs da gass-stansen ble varslet tirsdag. Prisene på det europeiske markedet hadde morgenen etter steget 24 prosent, ifølge Bloomberg.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen kaller Russlands beslutning et forsøk på utpressing.

– Vi er forberedt på dette scenarioet, skriver hun på Twitter.

EU vil komme med en koordinert respons, ifølge EU-kommisjonens leder. Hun forsikrer landene som er berørt, om at unionen står samlet.

– Uvennlige land

Tross krigen i Ukraina, Vestens sanksjoner og våpenleveranser til ukrainske styrker har Russlands salg av gass til EU inntil nå gått omtrent som normalt.

Men Vladimir Putin har siden slutten av mars krevd at «uvennlige land» må betale for gassen i rubler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har lenge vært den største eksportøren av naturgass til EU. Norge ligger på andre plass – men har ikke kapasitet til å levere veldig mye mer.

Onsdag opplyser selskapet Vår Energi til Reuters at de leverer så mye gass de klarer til det europeiske fastlandet.

Hvis Polen og Bulgaria går med på å betale i rubler, vil leveransene bli gjenopptatt, ifølge Gazprom. Samtidig advares landene mot å forsøke å få tilgang på gass som er ment for andre europeiske kunder.

Da vil leveransene bli redusert med en tilsvarende mengde, ifølge selskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Godt forberedt

Som følge av krigen i Ukraina har EU-landene tatt grep for raskt å bli mindre avhengige av russisk gass.

Parallelt med forsøkene på å kutte kjøp av russisk gass, har det vært bekymring for at russerne skal stenge kranene fullstendig. I forkant av Russlands invasjon fikk EU hjelp fra USA til å finne alternative gassleverandører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i Polen mener de er godt forberedt på den russiske gass-stansen som nå er blitt en realitet.

– Det vil ikke bli mangel på gass i polske hjem. Siden dag én av krigen har vi gjort det klart at vi er klar for å bli helt uavhengige av Russland, forsikret Polens klimaminister Anna Moskwa tirsdag.

Polen er blitt et viktig transittland for vestlige våpenleveranser til Ukraina. Bulgaria har støttet sanksjonene mot Russland, men vegret seg mot å sende våpen til Ukraina.

Flere i vente?

Om Russland også vil kutte leveransene til de andre EU-landene som nekter å betale i rubler, er ikke kjent. I så fall kan det komme nye, kraftige prishopp.

Så langt er det bare Ungarn som har gått med på å betale for gassen med russisk valuta, ifølge nyhetsbyrået AP.

Putins rubel-krav er trolig et forsøk på å styrke den russiske valutaen. Den svekket seg kraftig da Russland invaderte Ukraina og Vesten innførte omfattende sanksjoner. Deretter gikk rubelkursen opp igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stansen av gass-leveransene til Polen og Bulgaria fikk umiddelbar effekt i markedene. Tirsdag steg de norske framtidige strømprisene, og onsdag formiddag steg børsen i Moskva. Også på olje- og gassdominerte Oslo Børs var det oppgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skulle Russland stanse alt salg av gass til EU, kan EU-landene få betydelige utfordringer, selv om de er forberedt på et slikt scenario. Samtidig vil Russland miste store inntekter.

Nytt rør til Norge

Inntil nå har Russland dekket rundt 45 prosent av gassforbruket i Polen.

Men landets gasslagre er fylt opp til 76 prosent av full kapasitet. Dessuten synker gassforbruket når det går mot sommer og det blir mindre behov for oppvarming.

Polske myndigheter mener derfor at de inntil videre skal klare seg greit. En ny rørledning mellom Polen og Norge skal etter planen åpne i løpet av året.

– Innen slutten av året vil det kunne gi betydelig gass til Polen, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter et møte med sin polske kollega Mateusz Morawiecki i begynnelsen av mars.

Bulgaria har fått hele 90 prosent av gassen landet trenger, fra Russland. Myndighetene i landet sier de jobber med å prøve å finne alternative leverandører.