Singapore har henrettet psykisk utviklingshemmet mann

En aktivist i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur med en plakat med bilde av Nagaenthran K. Dharmalingam, som nå er henrettet.
En aktivist i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur med en plakat med bilde av Nagaenthran K. Dharmalingam, som nå er henrettet. Foto: Vincent Thian / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Singapore har henrettet en psykisk utviklingshemmet mann fra Malaysia som var dømt til døden for smugling av heroin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyste menneskerettsaktivister og mannens familie onsdag.

Nagaenthran K. Dharmalingam ble pågrepet i 2009 og anklaget for å ha smuglet 43 gram heroin inn i Singapore. Året etter ble han dømt til døden, og siden tapte han en rekke ankesaker.

Norge protesterte

Henrettelsen skulle egentlig skje i november 2021, men den ble utsatt på grunn av en ny anke. Advokatene hans argumenterte med at det var i strid med folkeretten å henrette noen med psykisk utviklingshemming.

I tillegg ba EU, Sveits og Norge om at dommen måtte omgjøres til fengsel.

Men i mars ble mannens siste anke avvist. Ankedomstolen henviste blant annet til at nasjonal lovgivning har forrang over folkeretten. Myndighetene i Singapore har også tidligere avvist at mannen har en utviklingshemming.

– Ble presset

Menneskerettsaktivister reagerer sterkt på at dommen ble fullbyrdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å henge en kognitivt utviklingshemmet, psykisk syk man fordi han var presset til å ta med seg mindre enn tre spiseskjeer diamorfin, er urettmessig og et åpenbart brudd på internasjonale lover som Singapore har valgt å slutte seg til, sier Maya Foa fra organisasjonen Reprieve.

Kriminaliteten er lav i Singapore, og myndighetene mener dødsstraff har bidratt til å gjøre bystaten til et av Asias tryggeste steder.