Singapore har henrettet psykisk utviklingshemmet mann

En aktivist i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur med en plakat med bilde av Nagaenthran K. Dharmalingam, som nå er henrettet.
En aktivist i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur med en plakat med bilde av Nagaenthran K. Dharmalingam, som nå er henrettet. Foto: Vincent Thian / AP

Singapore har henrettet en psykisk utviklingshemmet mann fra Malaysia som var dømt til døden for smugling av heroin.

Det opplyste menneskerettsaktivister og mannens familie onsdag.

Nagaenthran K. Dharmalingam ble pågrepet i 2009 og anklaget for å ha smuglet 43 gram heroin inn i Singapore. Året etter ble han dømt til døden, og siden tapte han en rekke ankesaker.

Norge protesterte

Henrettelsen skulle egentlig skje i november 2021, men den ble utsatt på grunn av en ny anke. Advokatene hans argumenterte med at det var i strid med folkeretten å henrette noen med psykisk utviklingshemming.

I tillegg ba EU, Sveits og Norge om at dommen måtte omgjøres til fengsel.

Men i mars ble mannens siste anke avvist. Ankedomstolen henviste blant annet til at nasjonal lovgivning har forrang over folkeretten. Myndighetene i Singapore har også tidligere avvist at mannen har en utviklingshemming.

– Ble presset

Menneskerettsaktivister reagerer sterkt på at dommen ble fullbyrdet.

– Å henge en kognitivt utviklingshemmet, psykisk syk man fordi han var presset til å ta med seg mindre enn tre spiseskjeer diamorfin, er urettmessig og et åpenbart brudd på internasjonale lover som Singapore har valgt å slutte seg til, sier Maya Foa fra organisasjonen Reprieve.

Kriminaliteten er lav i Singapore, og myndighetene mener dødsstraff har bidratt til å gjøre bystaten til et av Asias tryggeste steder.