IAEA: Normal radioaktivitet ved Tsjernobyl

Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Rafael Grossi, besøkte tirsdag det nedstengte Tsjernobyl-kraftverket i Ukraina, på årsdagen for atomkatastrofen i 1986.
Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Rafael Grossi, besøkte tirsdag det nedstengte Tsjernobyl-kraftverket i Ukraina, på årsdagen for atomkatastrofen i 1986. Foto: Iaea / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nå målt normale nivåer av radioaktivitet, flere uker etter at russiske styrker forlot Tsjernobyl-kraftverket i Ukraina, sier sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Rafael Grossi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag var årsdagen for atomulykken i 1986, da en atomreaktor eksploderte og forårsaket radioaktive utslipp over store områder.

Russiske styrker inntok atomanlegget samme dag som de rykket inn i Ukraina, og vakter og ansatte ble holdt fanget på anlegget.

Til å begynne med var det frykt for at krigshandlingene skulle føre til ytterligere skader på det nedstengte anlegget, men det skal ikke ha skjedd. De russiske styrkene har nå trukket seg tilbake fra området.

– Situasjonen var helt unormal og veldig, veldig farlig, sa Grossi under tirsdagens besøk ved anlegget.

Ifølge IAEA-sjefen ble det målt unormale verdier av radioaktivitet etter at de russiske styrkene rykket inn ved kraftverket. Nå skal imidlertid nivåene igjen være ved normalen.

– Det har vært tilfeller der nivåene har steget som følge at russerne beveget tungt utstyr da de ankom og dro, sa Grossi.

– Vi følger med på dette dag for dag, la han til.

Video: Ble spøkelsesby etter Tsjernobyl-ulykken: