Astronaut: Russere og amerikanerne forblir gode venner i verdensrommet

Astronaut Mark Vande Hei (t.v.), og de to russiske kosmonautene Anton Sjklaperov (i midten) og Pjotr Dubrov om bord på det russiske Sojuz-fartøyet, som i forrige uke landet i Kazakstan etter en fire timer lang tur fra ISS.
Astronaut Mark Vande Hei (t.v.), og de to russiske kosmonautene Anton Sjklaperov (i midten) og Pjotr Dubrov om bord på det russiske Sojuz-fartøyet, som i forrige uke landet i Kazakstan etter en fire timer lang tur fra ISS. Foto: Bill Ingalls / AP

Mens det er isfront mellom Russland og USA på jorden, er stemningen langt bedre mellom romfarerne på Den internasjonale romstasjonen (ISS), ifølge astronaut.

– Mine russiske kolleger var, er, og vil fortsette å være mine svært gode venner. Vi støttet hverandre i alt, og jeg hadde aldri noen bekymringer om å skulle samarbeide med dem, sier den amerikanske astronauten Mark Vande Hei.

Han landet i forrige uke på jorden etter å ha vært i verdensrommet i 355 dager, noe som er ny rekord i amerikansk romfart. Han landet i Kasakhstan sammen med de to russiske kosmonautene Anton Sjklaperov og Pjotr Dubrov.

Krigen i Ukraina var tema blant romfarerne om bord på ISS, opplyser Vande Hei, som ikke vil snakke på vegne av sine russiske kolleger.

Russland og USA er nære samarbeidspartnere i verdensrommet. Men dette samarbeidet er nå truet av sanksjonene, uttalte nylig lederen for den russiske romorganisasjonen Roskosmos. Uten russisk bistand kan romstasjonen komme til å styrte mot jorda, og den kommer neppe til å falle ned i Russland, advarte Dmitrij Rogozin.